Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

MODERNIZACIJA

RJEŠENJE NA VIDIKU I Rusija za plinofikaciju Rafinerije nafte Brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani Slavonskoga Broda, ali i Broda u susjednoj Bosni i Hercegovini, na korak su bliže čistom zraku. Rafinerija Brod, koja je najveći zagađivač okoliša s obje strane Save, trebala bi se modernizirati te s nafte prijeći na plin.

Jadranka Zec živi tik uz bosansko-brodsku rafineriju. Neugodan miris osjeća, ali manje nego susjedi u Slavonskom Brodu. "Sava je ta koja nosi sve. Koliko puta znam reći mojim komšijama preko Save kad dođem tamo, kažu, mi se gušimo, a kod mene preleti", kaže Zec.

Htjeli to priznati ili ne, Brođani s obje strane Save udišu isti zrak. Modernizacija rafinerije, čiji čelnici ne žele pred kamere, nužna je. Prelazak s nafte na plin jedno je od rješenja problema.

"Prelaskom na plin vjerojatno bi bilo povoljnije i bolje. I mi želimo da se prijeđe jednog dana na plin, ali eto ne može ništa preko noći, ne može istog časa", kaže Ilija Jovičić, načelnik općine Brod.

Hrvatska je spremna, uz pomoć EU-fondova, sufinancirati izgradnju plinovoda do granice. A i Rusija je voljna uložiti u plinofikaciju rafinerije koja je u njezinom vlasništvu.

"Današnjim razgovorom s ruskim ambasadorom dobili smo informaciju da je Ruska Federacija zainteresirana i slaže se s takvim pristupom problemu", kaže Mladen Sudar iz Inicijative za čist zrak.

Sve su to rješenja čija će realizacija potrajati. "Naš treći zahtjev je da se do kraja siječnja definiraju rokovi modernizacije, odnosno plinofikacije i to je ono na ćemu ćemo inzistirati", kaže Sudar.

Kad bi se već sutra počele postavljeti plinske cijevi, do čišćeg bi zraka, građani s obje strane Save, došli tek za nekoliko mjeseci.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene