Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu

"Ovdje je jedan iritantan, nesnosan smrad koji se širi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u Slavonskom Brodu sastala se s predstavnicima Grada i Građanske inicijative za čisti zrak Slavonski Brod. Posjetit će i Županju.

17:10 - Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ovim je trenucima na sastanku u Slavonskom Brodu - zbog rješenja koja je oko zagađenog zraka u tom gradu dogovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom. S kojom porukom je Predsjednica stigla Brođanima?

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Kolinda na skupu podrške - 3 subota u zagrebu Grabar Kitarović otkrila vraća li se u hrvatsku politiku: "Ne želim da ispadne da sam lagala"

''Zasigurno je stigla s porukom da se hitno riješi problem koji traje već 8 godina i koji ugrožava zdravlje stanovnika Slavonskog Broda. Predsjednica bi na sastanku trebala reći konkretne datume i objasniti ljudima, ponajprije iz lokalne samouprave, ali i aktivistima, kad, gdje i tko bi to trebao napraviti. Neki okvirni plan koji smo uspjeli doznati još na Sigurnosnoj konferenciji u Munchenu je da Hrvatska Rusiji da priključak na plin na samoj granici, a onda bi se tim plinom moderniziralo postrojenje jer je prihvatljiviji od teških goriva koje sad koristi rafinerija u Bosanskom Brodu, koja ovdje stvara jedan ružan osjećaj, nesnosan smrad zbog kojeg satnovnici već godinama trpe.

Osim nesnosnog smrada i ugrožavanja zdravlja, ono što je posebno razbijesnilo žitelje Slavonskog Broda je izjava gradonačelnika Bosanskog Broda koji je rekao 'da su žitelji tog grada naučili na taj smrad pa da očekuje da to isto naprave i stanovnici Slavonskog Broda'. Uistinu jedan komentar koji ne zaslužuje dodatni osvrt. Nestrpljivo kao i Brođani iščekujemo što će im Predsjednica kazati kad će se riješiti njihov najveći i gorući problem'', izvijestio je iz Slavonskog Broda reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

Predsjednica o problemu razgovarala s Lavrovom

Problem zagađenja u Slavonskom Brodu predsjednica je iznijela ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu s kojim se sastala tijekom sigurnosne konferencije u Münchenu, a dogovoreno je da se on što prije riješi. Hrvatska bi rafineriji u Bosanskom Brodu trebala dati spoj na plin, a ruski vlasnici iz tvrtke Zarubežnjeft trebali bi pak ubrzati modernizaciju postrojenja.

No, lokalne vlasti, aktivisti i stanovnici Slavonskog Broda koji osam godina ukazuju na problem onečišćenja već su čuli puno obećanja, no ništa nije riješeno.
Andrija Jarak, reporter Nove TV, prati posjet predsjednice Slavonskom Brodu, a prije sastanka razgovarao je s aktivistima.

"Očekuju konkretan hodogram, dakle mjesta, vrijem i datume te odgovornost onih koji to moraju odraditi. Govori se da se treba plinificirati ovaj potez što bi gotovo u potpunosti smanjilo štetne utjecaje i spriječilo ekološku katastrofu. Dok sad ovo govorimo, u Slavonskom Brodu pada kiša, uistinu je ovdje jedan iritantni, nesnosni smrad koji se širi. Žitelje Slavonskog Broda posebno je razbjesnila izjava gradonačelnika Bosanskog Broda koji je kazao, citiram: Stanovnici Bosanskog Broda su se naviknuli na smrad pa to preporuča i nada se da će se naviknuti i stanovnici u Slavonskom Brodu", kazao je Andrija Jarak.

Posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pratit će i dalje, a više pogledajte u Vijestima Nove TV u 17 sati te Dnevniku Nove TV.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene