Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vozači na mukama

Benzin prelazi 11 kuna po litri, dizel nadomak 10 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vožnja automobilom polako, ali sigurno postaje luksuz za vozače u Hrvatskoj. Nova korekcija cijene donosi i novo poskupljenje. Više će se morati izdvojiti i za benzine i za dizele.

Cijene se penju na rekordne razine. Benzinska goriva ponedjeljak u ponoć u prosjeku poskupljuju za 20-ak lipa, a dizelska i koju lipu više. Nova cijena najtočenijeg eurosupera 95 od ponedjeljka u ponoć tako će iznositi 10 kuna i 46 lipa za litru. Eurosuper 100 će premašiti 11 kuna i doći na 11,02 kune. Eurosuper 98 koštat će 10,79 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene Benzinska crpka - 1 Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva

>> Novi rekordi: Od ponoći skuplji benzin i jeftiniji eurodizel

Eurodizel se primiče onoj psihološkoj granici od 10 kuna i nova mu je cijena 9 kuna i 94 lipa, a dizel ide na 9,64. Oni koji se griju na plinska ulja nadat će se skorom zatopljenju jer i ona poskupljuju na 7 kuna i 16 lipa. Loše vijesti su i za seljake i ribare jer plavi dizel poskupljuje na 6 kuna i 36 lipa. Cijene goriva značajno rastu već posljednje dvije godine. Izračunali smo što to znači za budžete vozača.

Put od Zagreba do Splita skuplji za 8 kuna

Sjesti u automobil i vozačici Ivanki će uskoro postati luksuz. Vožnja gradom gotovo svaka dva tjedna sve je skuplja. 'Za 100 kuna koliko obično točim u spremnik, prije sam se mogla voziti 5 dana bez problema, a sada sad već moram ići nakon 4 dana ponovno točiti', ističe Ivanka.

Za putovanje sada trebaju izdvojiti više i korisnici benzina i dizela. Put od Zagreba do Splita dug 400 kilometara, u benzincu poskupljuje oko 7 i pol kuna. Korisnike dizela isti će put stajati 8 kuna više. Analitičari razlog poskupljenja vide u skakanju cijena nafte na svjetskim burzama.

Benzin bi uskoro mogao i do 12 kuna po litri

'Bojim se da će se ovaj trend porasta cijena nastaviti i u idućih mjesec dana s obzirom da je glavni uzrok porasta cijene nafte na svjetskom tržištu ova nesređena situacija oko Irana', kaže Jasminko Umičević, naftni analitičar. Iako je cijena barela nafte prije 2 godine sa 147 dolara dotaknula povijesni maksimum sada je niža, ali maloprodajne cijene znatno su više.

'Današnji tečaj dolara je puno viši nego u to vrijeme i to je glavni razlog', dodaje Umičević. Primjerice za napuniti prosječan spremnik od 50 litara Eurosuperom 95, 2008. trebalo je izdvojiti 415 kuna, a sada 523 tj. 108 kuna više. Isti spremnik dizela stajao je 408 kuna, a sada je 497 kuna odnosno 89 kuna skuplji. Posljedice usidravanja iranske i sirijske nafte vozači već osjećaju. Ako sukobi dodatno eskaliraju, goriva u Hrvatskoj mogla bi premašiti i 12 kuna. Ivanka i drugi vozači na benzinsku postaju tada će sa strepnjom.

Onima koji žive blizu granice s Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom moglo bi se isplatiti otići po gorivo i preko granice. Te dvije zemlje u okruženju imaju jeftinija i benzinska i dizelska goriva. U Bosni i Hercegovini litra eurosupera 95 jeftinija je gotovo za kunu, u Srbiji više od 50 lipa nego u Hrvatskoj.

Slovenija, Austrija i Mađarska imaju cijene goriva više nego u Hrvatskoj. Vozačima na dizel najmanje se isplati točiti u Mađarskoj gdje je to gorivo skuplje od 11 kuna. Kako će se kretati cijene u budućnosti teško je predvidjeti. Mnogi prognoziraju poskupljenje i cijene kakve već imaju zemlje zapadne Europe poput primjerice Italije, Francuske i Njemačke gdje su goriva skuplja i od 12 kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene