Obavijesti Pretražite Navigacija
sjednica za slavoniju

Plenković u Belom Manastiru: ''Ugovorili smo projekte vrijedne milijardu kuna''

Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Šesta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održana je u petak u Belom Manastiru, pod predsjedanjem hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je istaknuo kako je od 19 milijardi kuna, koliko je predviđeno, osigurati u sklopu Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem", dosad ugovoreno 7,9 milijardi kuna, što je oko 42 posto predviđenih sredstava.

"Posebno mi je drago da smo od zadnjeg Savjeta u Vinkovcima, prije dva mjeseca, ostvarili napredak od 5,6 posto, i ugovorili projekte vrijedne 1,1 milijardi kuna, što znači da svi relevantni čimbenici rade na ovome projektu i da ćemo kada cijeli ciklus bude zaokružen moći pogledati unatrag i vidjeti kakav je bio utjecaj ove naše politike za razvoj Slavonije'', rekao je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Izbori su sve bliže Plenković hvalio Vladu, sasuo kritike na račun političkih protivnika: ''Vidi se trend smanjenja cijena. Oporba je jalova, lijepi etikete'' Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić Govor u Općoj skupštini UN-a Komšić optužio Hrvatsku za miješanje u unutarnje poslove BiH, Plenkovića usporedio s Putinom

Kao posebno važan projekt i strateški prioritet u Baranji premijer je istaknuo dovršetak međunarodnog prometnog koridora 5C, što znači bolje povezivanje s Mađarskom, a nastavkom njegove izgradnje u Bosni i Hercegovini te završetkom, naša mreža autocesta, kako je rekao, "dobit će novu dimenziju u smislu turističkog razvoja i boljeg prometnog povezivanja cijele srednje Europe s Jadranom''.

''Od toga ćemo svi zajedno imati veliki gospodarske koristi, a posebice Baranja sa svojim razvojnim prioritetima'', poručio je premijer Plenković.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je na današnjoj sjednici i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corine Creţu, ocijenivši kako njezina nazočnost pokazuje "da smo ne samo mi prepoznali značaj razvoja pet slavonskih županija, već da je tog našeg prioriteta u cijelosti svjesna i Europska komisija".

"Europski novac pridonijet će razvoju Slavonije"

"Činjenica da smo od alokacije od otprilike 19 milijarda kuna u ovoj financijskoj perspektivi Europke unije (EU) već uspjeli ugovoriti 7,9 milijarda odnosno 42 posto govore kako će europska novčana sredstva pridonijeti razvoju Slavonije, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon završetka VI. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Premijer vjeruje kako će europski novac pridonijeti demografskoj revitalizaciji, infrastrukturi, socijalnim pitanjima i u konačnici, većem brojem radnih mjesta i kvalitetnijemu životu u Slavoniji.

"Kada smo prije dvije godine lansirali ideju o projektu Slavonija, željeli smo stvoriti redovit sustavan, politički okvir, gdje ćemo sustavno i intezivno ulagati u Slavoniju", istaknuo je premijer Plenković dodajući kako potpisivanje ugovora u iznosu većem od 640 milijuna kuna, koje je uslijedilo nakon sjednice savjeta, govori da je ova Vlada angažirana u nastojanju da ljudi u Slavoniji žive bolje.

Novinarima se obratila i povjerenica Europske komisije za regionalnu politiku Corina Cretu rekavši kako joj je vrlo drago što je bila nazočna sjednici savjeta gdje je, dodala je, "vidjela i čula o niz kvalitetnih i dobrih projekata koji za cilj imaju bolji život u ovome dijelu Hrvatske.

"Vrlo sam sretna što sam danas ovdje i želim vam sreću u provedbi projekta i da uz pomoć novca iz EU fondova na najbolji način iskoristite potencijal koji imate", poručila je povjerenica Cretu.

Stvaranje novih vrijednosti

Po riječima ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, projekt Slavonija, Baranja i Srijem ima ključne rezultate i konkretne pokazatelje koji svjedoče da projekt ide u dobrome smjeru.

"Posebice se veselim programiranju velikih strateških investicijskih projekata koji će stvoriti nove lance vrijednosti u gospodarstvu, prije svega za ono slijedeće razdoblje i to je ono o čemu sam i jučer razgovarala s povjerenicom i što ćemo predložiti Europskoj komisiji u novoj financijskoj prespektivi koja je pred nama", izjavila je Žalac.

Ocijenila je da će trebati uložiti još jako puno truda kako bi "Slavonija u razvoju došla do nule, a kamoli do pozitivnih pokazatelja razvoja od prije Domovinskog rata".

Nakon završetka sjednice savjeta, potpisano je petnaestak ugovora ukupne vrijednosti nešto više od 641 milijun kuna od kojih su gotovo 446 milijjuna kuna iz europskih fondova.

Među najvažnijima su projekt razminiranja, obnove i zaštite šuma i šumskoga zemljišta u zaštićenim i NATURA 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji - NATURAVITA ukupne vrijednosti od gotovo 377 milijuna kuna, izgradnja i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija KBC Osijek (49,9 milijuna kuna) i izgradnje petrijevačke obilaznice (70,5 milijuna kuna). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene