Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savjet za Slavoniju

Plenković: "Iskoristimo ovaj trenutak, Hrvatska može i više i bolje“

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Aktualno Galerija Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Foto: Ivica Galovic/PIXSELL Galerija 1/2 >>
Pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u vinkovačkom hotelu Slavonija počela je peta sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, tijekom koje se očekuje potpisivanje ugovora za 130 projekata na području Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske te Vukovarsko-srijemske županije, ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.

Na dnevnom redu Savjeta nalazi se i potpisivanje Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, predstavljanje i potpisivanje RAS Sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga te predstavljanje mjera demografske revitalizacije i socijalne politike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Održana sjednica savjeta Plenković zadovoljan provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, Pavić: ''Taj projekt podiže kvalitetu života'' Građevinari na gradilištu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 novac potrošen na rabu Ovako si država pumpa statistike: U Projektu Slavonija završio primjer koji s njim nema nikakve veze

Uz predsjednika Vlade, u radu sjednice sudjeluju potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar financija Zdravko Marić, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, ministar državne imovine Goran Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Premijer: "Hrvatska može bolje"

Poruka koju kao predsjednik Vlade mogu odaslati odavde iz Vinkovaca jest poruka zajedništva i partnerstva, poručio je Andrej Plenković u govoru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca koja je u petak održana u tome slavonskom gradu u povodu Dana Grada i blagdana zaštitnika, sv. Ilije, istaknuvši da Hrvatska može i više i bolje.

„Svjesni smo da Slavonija ne živi lako i zato smo prije dvije godine, kada smo išli u kampanju za parlamentarne izbore, rekli kako želimo da naš ovaj mandat obilježe ulaganja u Slavoniju, Baranju i Srijem, i to i radimo“, kazao je Plenković rekavši kako slavonske županije zaslužuju ruku pomoći.

"Slavonske županije zaslužuju ispruženu ruku potpore, podrške, suradnje, investiranja kako bi Slavonija bila jedan od generatora razvoja zemlje, da naši mladi ljudi ostaju ovdje, u svojoj zemlji i svom domu, zasnivaju obitelji", rekao je hrvatski premijer.

Zauzeo se za jače zajedništvo Vlade i jedinica lokalne vlasti u cilju jačanja zajedništva, razvoja i povjerenja.

„Mi smo Vlada koja je do sada samo 4,5 milijardi kuna investirala u projekte zapošljavanja što je više nego prethodna Vlada u cijelom mandatu i to se osjeti“, kazao je navodeći kako Vladi vjetar u leđa daju i dobri makroekonomski pokazatelji.

„Treća smo zemlja u EU-u po smanjenju javnog duga“, naveo je današnji podatak Plenković rekavši kako će ovogodišnja turistička sezona biti najbolja ikada u Hrvatskoj, bolja i od lanjske u kojoj je, naveo je, bilo više od 100 milijuna noćenja, 18 milijuna gostiju, 11-12 milijardi prihoda, a sada će, ustvrdio je, to sve biti mnogo bolje. "Stoga iskoristimo ovaj trenutak jer Hrvatska može i više i bolje“, poručio je Andrej Plenković rekavši kako vremena za to ima, a osigurana je i potrebna politička stabilnost.

Tolušić: "Da se briga o Slavoniji vodila prije 10, 15 ili 20 godina..."

"Trenutno smo ugovorili 6,8 milijardi kuna, to je 36,25 posto od ciljanog iznosa u ovom razdoblju koje je pred nama. Ja očekujem, naravno, da ta dinamika uvijek bude bolja i brža", kazala je ministrica Žalac.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako bi situacija u Slavoniji danas bila drugačija da se o njoj sustavno vodila briga.

"Ja sam dušom i tijelom i po prebivalištu Slavonac i ovo je nešto što Slavoniji puno znači i deklaratorno, ali prije svega... Da se briga o Slavoniji vodila prije 10, 15 ili 20 godina, danas bismo imali drugačije rezultate i drugačije gospodarske, demografske i svake druge aktivnosti", kazao je Tolušić

Dosad su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu i Virovitici.

Po dolasku u Vinkovce predsjednik Vlade Andrej Plenković s nekolicinom ministara nazočio je svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Vinkovaca koja je održana u povodu Dana grada i blagdana zaštitinika sv. Ilije.

Premijer je u Slavonskom Brodu potpisao ugovor za izgradnju lučke infrastrukture na lučkom području luke Slavonski Brod, vrijednosti veće od sto milijuna kuna, kao i ugovor o koncesiji za tu luku, a na potpisivanju je bio i premijer Andrej Planković, koji je poručio kako i ti projekti dokazuju da je Slavonija za Vladu prioritet. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene