Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda za kamione

Stazić: Hebrang i HDZ pokušali su prikriti kazneno djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nenad Stazić zadovoljan je odlukom suda u aferi kamioni jer je pokazao da je Istražno povjerenstvo govorilo istinu.

Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Istražnog povjerenstva za aferu kamioni rekao je kako ne može komentirati nepravomoćne presude i sudske kazne, no može zaključiti da je sud pokazao da je Istražno povjerenstvo koje je vodio imalo pravo.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Normalan radni dan FOTO: Rončević se nakon presude pojavio u Saboru

>> Rončević: Očekivao sam oslobađajuću presudu

Stazić se osvrnuo na nedavnu izjavu Andrije Hebranga koji je rekao kako može dati ruku u vatru za kolegu Rončevića. 'Hebrang nije samo govorio o ruci u vatru, prijetio je da protiv nas treba pokrenuti postupak jer uznemiravamo javnost i klevećemo ministra.

'Pokazalo se da članovi Istražnog povjerenstva koji su pripadali parlamentarnoj većini, pogotovo HDZ-u, nastojali prikrivati činjenice i kazneno djelo', zaključio je Stazić. Dodao je da jedino što javnost nije saznala jest činjenica gdje je otišao novac iz afere kamioni. Hebrang se ponio u skladu s politikom HDZ-a i njihovim općim načelima, a to je prikrivanje kaznenih djela kada su HDZ-ovci u pitanju. To je sukus djelovanja Andrije Hebranga i Krunoslava Markovinca', poručio je Stazić.

Dodao je da obzirom na broj afera koje se pojavljauju u javnosti, to je vrh sante leda i zasad jako mali broj slučaja riješenih pred sudom.

'To je čovjek koji ne bi ukrao'

Andrija Hebrang kaže kako je izjavio da bi za Rončevićevu nevinost stavio ruku u vatru saopćio na temelju svjedočenja državne revizorice Šime Krasnić koja je rekla da nije pronađeno kazneno djelo.

'Nakon toga je svjedočio glavni ravnatelj policije Marijan Benko i on je rekao da do sada nije pronađeno kazneno djelo. Što se dogodilo nakon rada Istražnog povjerenstva ne znam i ne mogu komentirati', rekao je Hebrang. Još jednom upitan bi li sada stavio ruku u vatru za Rončević, rekao je da ne zna što je otkriveno nakon rada Istražnog povjerenstva.

'Poznavajući Berislava Rončevića kao čovjeka, ne mogu vjerovati da je on namjerno radio kazneno djelo da bi stekao materijalnu korist. U to nikada neću vjerovati, jer kada znate kakav je netko čovjek, to ne možete tvrditi. Ne znam kakvi su dokumenti pronađeni, nisam ih imao na uvid, ali Berislavu Rončeviću nikada neću okrenuti leđa jer ću vjerovati u njega kao u čovjeka', rekao je Hebrang i dodao da će u to vjerovati i kada presuda bude pravomoćna, jer zna Rončevića od početka njegove političke karijere. 'To je čovjek koji ne bi ukrao', zaključio je.

Dodao je kako se iako je rekao da će se ispričati javnosti ukoliko se pokaže da je Berislav Rončević kriv, Hebrang je zajključio da još nije vrijeme za ispriku i da će se ispričati kada bude poznata pravomoćna odluka suda.

 Bebić nije želio komentirati presudu

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nije želio komentirati današnje nepravomoćne presude Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću. Istaknuo je kako 'iz načelnih razloga ne komentira sudske presude, pogotovo ako su nepravomoćne'.

Također to što je saborsko Istražno povjerenstvo koje je raspravljalo o 'slučaju kamioni', došlo do drugačijih zaključaka Bebić nije htio komentirati, rekavši kako je saborsko Istražno povjerenstvo nezavisno tijelo i autonomno donosi zaključke, dodavši da on u njemu nije sudjelovao kao član. 

'Posao je vođen na neprihvatljiv način'

Komentirajući današnju presudu u aferi kamioni, predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako je sud rekao svoje te da je za SDP, koji je o toj aferi inicirao i saborsko istražno povjerenstvo, od početka bilo činjenično jasno da je taj posao vođen na neprihvatljiv način u jednoj demokratskoj državi.

'Sud je rekao svoje, nama je od kada smo inicirali saborsko povjerenstvo za Inu bilo jasno da je roba preplaćena, da je postupak vođen netransparentno i voluntaristički i da je nabavljena roba s nešto lošijom specifikacijom od one koja je Hrvatskoj trebala, a radi se o milijunima razlike', rekao je Milanović novinarima u sjedištu SDP-a osvrćući se na presudu.

Da po svaku cijenu treba biti izglasano nešto što je po volji većini prevladalo je, rekao je Milanović, kod povjerenstva za Inu i kod povjerenstva za kamione za MORH, koja je oba inicirao SDP, svjestan da treba tragati za istinom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene