Arsen Bauk
Arsen Bauk Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Odgovarajući na pitanja novinara, Arsen Bauk nije želio komentirati stanje unutar SDP-a. Tek je kratko rekao da misli da neće doći do raskola između Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a.


Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u petak je ustvrdio da premijer Andrej Plenković treba otići zbog niza razloga, od kojih je jedan i njegova izjava da nije znao da se provodi istraga u Janafu.

Vezani članci Peđa Grbin Grbin oštro o Plenkoviću: ''Uspoređivati HDZ s patnjom židova je ispod svake razine. Ne znam što je ušlo u njega'' Andrej Plenković Plenković iz Zadra poručio: "Očekujem od dežurnih dušebrižnika i moralizatora da reagiraju na diskriminaciju i govor mržnje"

“Ja bih rekao da premijer treba otići i tu bih stavio točku. Zato smo, uostalom, izašli na izbore. A što se tiče razloga, i to može biti jedan od razloga. Posebno sam uočio predsjednikovu izjavu da je premijer tisuću posto znao što se događa i nije učinio ništa, dok premijer tvrdi da ništa nije znao. To je možda još veći razlog da ode”, komentirao je Bauk izjavu predsjednika Zorana Milanovića da bi premijer Andrej Plenković trebao otići ako nije znao za istragu u Janafu.

Govoreći o idućem koraku oporbe nakon odbijanja vladajućih da se osnuje istražno povjerenstvo zbog curenja informacija iz istraga, rekao je da će rasprava o tom prijedlogu doći na plenarnu sjednicu pa će se čuti što tko o tome misli. No dodaje da ih to ne sprječava da ista ili slična pitanja nominiraju na saborska radna tijela ili upućuju druge prijedloge u saborsku proceduru.

“Iako mislimo da je istražno povjerenstvo najbolji put i da je to ‘plan A’, doista ima više mogućnosti nego slova u abecedi da bih opisao koji nam sve planovi stoje na raspolaganju”, odgovorio je na pitanje ima li oporba ‘plan B’. Dodao je da će oporba o drugim mogućnostima raspraviti prije nego što rasprava o istražnom povjerenstvu dođe na dnevni red plenarne sjednice.

Rasprava o aferi Janaf na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, što je spomenuo predsjednik Republike Zoran Milanović, po Baukovu mišljenju, sigurno ne bi štetila ako bi se razjasnile neke stvari, pogotovo tko što treba znati i treba li najviše državne dužnosnike obavještavati o pitanjima koja su jako bitna za nacionalnu sigurnost. "Naime, po onome što tvrde HDZ i premijer, nitko ne bi trebao znati ništa do kraja", napomenuo je.

Nije htio komentirati unutarstranačka pitanja jer, kaže, nije više u vodstvu stranke. Tek je rekao da misli da neće doći do raskola između Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a. Na pitanje radi li Davor Bernardić sada ono što je Peđa Grbin radio njemu, Bauk je odgovorio: “Vidim određenu razliku u onome što rade bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović i bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić nakon što su prestali biti predsjednici stranke.”

Upitan za nedavne istupe predsjednika Milanovića, Bauk je kazao da nikoga tko ga je pratio u 15 godina njegove političke karijere ne bi trebali čuditi njegovi istupi. Naglasio je da se inače slaže s većinom onoga što govori. "Sviđa mi se većina njegovih stilskih i metaforičkih figura i taj način izražavanja", dodao je.