Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Bauk poručio

'Bandić je ovlašten u bilo kojem trenutku odrediti tko će ga zamjenjivati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zavrzlamu oko imenovanja zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića razrješio je ministar uprave Arsen Bauk.

Ministar uprave Arsen Bauk u srijedu je poručio da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovlašten u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koja će ga od dviju zamjenica zamjenjivati, a ako ne odredi niti jednu, zamjenjivat će ga prva koja je bila na listi kad su zajedno izabrani.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević DNEVNIK NOVE TV PITA Upravlja li gradonačelnik Tomašević dobro Zagrebom? Pogledajte rezultate glasanja Slika nije dostupna Dijeli se na Facebooku Bivši zastupnik o zagrebačkom gradonačelniku za kojeg mnogi nisu čuli, njegov mandat usporedio s Bandićevom vladavinom

Bauk je na svom Facebook profilu objavio kako je "s aspekta primjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, gradonačelnik koji ima dva zamjenika ovlašten u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati (što uključuje i promjenu osobe koja ga zamjenjuje). Ako ne odredi nijednog od zamjenika, zamjenjivat će ga prvi koji je bio na listi kad su zajedno izabrani".

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek od srijede je prestala potpisivati dokumente kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika, te najavila da će zatražiti meritorno tumačenje Ministarstva uprave u vezi novonastale situacije s Bandićem koji je ponovno završio u zatvoru u Remetincu.

"O tome obnašam li ili ne dužnost gradonačelnika, odluku će morati donijeti netko drugi. Postoje različita tumačenja", rekla je Švaljek na javnom radiju.

Švaljek prestala potpisivati dokumente kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika

Bauk na svom Facebook profilu podsjeća da je "odredbom članka 43. stavka 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana u slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti u obavljanju svoje dužnosti, zamjenjuje zamjenik, u skladu sa statutom".

Člankom 60. Statuta Grada Zagreba propisano je da gradonačelnika, ako je duže vrijeme spriječen ili odsutan, u obavljanju njegove dužnosti zamjenjuje zamjenik gradonačelnika, te da je gradonačelnik dužan unaprijed odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati.

Smisao spomenutih odredbi članka 43. stavka 1. Zakona, kao i članka 60. Statuta, sadržan je upravo u tome da se u slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana osigura kontinuitet u obavljanju te, za jedinicu, ključne dužnosti, ističe Bauk.

Bandić je u utorak ponovno završio u zatvoru u Remetincu, nakon što ga je Uskok osumnjičio da je svjedoke poticao na davanje lažnog iskaza, te krivotvorio službene isprave i sprječavao dokazivanje. No, prethodno je izvanraspravno vijeće Županijskog suda prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Krizman ustvrdila je nakon takvog raspleta događaja da je određivanjem istražnog zatvora Bandiću "odluka o ukidanju zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti postala irelevantna". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene