Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik HHO-a i bivši saborski nezavisni zastupnik Ivo Banac sam je sebi iznajmio poslovni prostor koji je plaćao novcem poreznih obveznika, objavio je riječki dnevnik Novi list, pozivajući se na izvješće Državnog ureda za reviziju za 2007., no Banac tvrdi kako nije počinio nikakav prekršaj.


Banac je, piše tisak, kao predsjednik HHO-a iznajmio nezavisnom zastupniku Bancu poslovni prostor u Zagrebu od 40 četvornih metara koji je zastupnik godišnje plaćao 39.600 kuna iz državnog proračuna.

Vezani članci Slika nije dostupna Turci hakirali stranice HHO-a Slika nije dostupna Ivan Zvonimir Čičak novi predsjednik HHO-a

'To je bila jedna mogućnost koju mi je sugerirala knjigovotkinja koja je vodila moje poslove. Ništa tu nije sporno. I ponavljam, državna revizija je sve to prihvatila. I porezna uprava također', objasnio je Banac.

Prema nalazu državne revizije, Banac je taj prostor opremio namještajem vrijednim oko 140 tisuća kuna, također novcem koji je kao nezavisni zastupnik dobivao iz proračuna za financiranje političkog rada. Uz to, Banac navodno namještaj nije uveo u poslovne knjige, iako je na to prema zakonu bio obvezan.

Utvrđeno je i da je Banac taksi usluge platio više od 17 tisuća kuna te da je Udruzi Institut za demokraciju voditeljice Andreje Feldman, koja je u vrijeme dok je Banac bio šef Liberalne stranke bila potpredsjednica te stranke, donirao gotovo 63 tisuće kuna, a HHO-u, kojemu je došao na čelo, 50 tisuća kuna. Banac je, prema izvješću, donirao i 8000 kuna ogranku Liberalne stranke iz koje je istupio.

"Državna revizija prihvatila je i pozitivno ocijenila izviješće koje sam joj podnio, nema govora o ikakvim prekršajima i tu je kraj priče. Podaci objavljeni u medijima su točni, no, sve je pitanje tumačenja, je li čaša napola puna ili napola prazna", kazao je, dodavši kako je njegovo izvješće državnoj reviziji radila za to ovlaštena knjigovodstvena kuća.

Banac smatra da je novinski članak u kojem ga se, kako kaže, nastoji prikazati kao nepoštenog, pokušaj njegove diskreditacije uoči plenuma HHO-a u petak.

Prema revidiranom izvješću Državnog ured za reviziju koje je u petak dostavljeno Saboru, od 15 političkih stranaka i devet nezavisnih zastupnika besprijekorno izvješće za 2007. imaju jedino Međimurski demokratski savez i zastupnici nacionalnih manjina Zdenka Čuhnil, Furio Radin i Nikola Mak. Sve druge stranke i nezavisni zastupnici dobili su uvjetni prolaz, jer su im u reviziji pronađene razne nepravilnosti, poput nepravilnosti u poslovnim izvješćima i knjigama, nejasni putni nalozi, nedostavljanje računa za gorivo i korištenje autocesta itd.

Parlamentarne stranke i neovisni zastupnici lani su raspolagali s više od 184 milijuna kuna, a više od polovice tog novca u politiku se prililo iz državnog proračuna.

Nalazi državne revizije Sabor inače, nakon rasprave, šalje Državnom odvjetništvu koje odlučuje o daljnjim koracima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju