Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Turizam se jedini oporavlja, i kolovoz je u plusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dva glavna turistička mjeseca očito je kako je turizam jedina ekonomska grana u Hrvatskoj koja se potpuno oporavila od krize.

Dok se zarada u kolovozu, od kojeg se najviše očekuje, još zbraja, ministar Bajs nada se da će i dobra posezona u rujnu staviti pečat na uspješnu sezonu. Dok ostatak Vlade muku muči sa rebalansom i manjkom u blagajni, ministar Bajs jedini ima razloga za slavlje. Njegov sektor zarađuje i bilježi pet posto više dolazaka i 3 posto više noćenja. A to su smo brojke bez kolovoza koji bi trebao biti šlag na uspješnoj špici sezone. 'Idući tjedan ćemo vjerojatno objaviti rezultate za osmi mjesec, naznake su za sada dobre i većina Hrvatske pokazuje pozitivne rezultate, neki jednocifrene, neki dvocifrene', ističe Bajs.

Pročitajte i ovo Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku... Dubrovnik - 2 Niže cijene Zimi je omiljena destinacija Hrvata: "Da smo planirali, ne bi ovako dobro ispalo"

Dvocifreni rast u kolovozu bilježi Dubrovnik koji polako vraća stari turistički sjaj. Ove godine on raste sa 10 posto u dolascima i 13 posto u noćenjima. I Zadar obara rekorde. Srpanj je bio 11 posto bolji od prošlog. Iznajmljivači zadarskih apartmana kažu da su zadovoljni ovogodišnjim rastom. U sedmom mjesecu dominirali su slovenski turisti, osmom mjesec talijanski, međutim ove godine u predsezoni imali smo dosta turista iz Francuske, Engleske, Finske, Švedske i iz Irske, a uskoro očekujemo prve goste iz Hong Konga i Kine. Novi gosti i stari povratnici. Promet će sigurno ići preko prošlogodišnjih 6,4 milijarde eura. Proračun će dobiti dobru injekciju. No sve je to nedovoljno da se pokrene ukupno gospodarstvo koje i ove godine u minusu. Turizam će barem olakšati proračunske dvojbe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene