Razmišljali su i razmišljali i napokon odlučili. Ćevapčići bi mjesto trebali ustupiti krvavicama. Pljeskavice ćemo zamijeniti lignjama ispod peke Ćevapi netom skinuti s užarenog grilla ili pak slavonski kulen i hobotnica ispod peke? Neki bi munjevito odabrali ćevape no oni koji istinski žele upoznati autohtonu hrvatsku kuhinju na spomen pizze i ćevapa kolutaju očima.
Pročitajte i ovo
Dokaz vrhunske kvalitete
Nove Michelinove zvjezdice na dva hrvatska otoka, Chef otkrio što je bilo ključno
Šaljivdžija!
Ugostitelj na meniju objavio koje sve poreze plaća državi: "Hrvatska puna života, mala zemlja s velikim porezima"
‘Domaća jela su jedna osobna karta, jedna legitimacija kraja u koji se dolazi’, uvjeren je Zlatko Puntijar, predsjednik Ceha ugostitelja. ‘Nije stvar u tome da ćevapi potpuno nestanu s naših jelovnika nego da tu ponudu zamijeni ili nadopuni’, kaže ministar turizma Damir Bajs.
Dugo smo domaće specijalitete nudili na kapaljku, gurali tuđe. Sada se brendiranjem restorana mijenja turistički stol koji na godinu nahrani 11 milijuna praznih trbuha. Orahnjača, kvarnerski škampi, tartufi, kamenice blještat će s jelovnika.
‘To bude itekako pridonijelo jer ljudi danas ne traže samo sunce i more, traže destinaciju dobrog domaćeg jela’, smatra Puntijar.
Kriška iz talijanske kuhinje - desetak kuna, domaća rožata i dvostruko skuplja. No ministar se ne boji podbacivanja.
‘Onaj gost koji uđe u taj restoran je siguran da ako i plati više, da je platio stvar koja je pod kontrolom, za koju možemo garantirati da je autohtona i dolazi iz Hrvatske’, kaže ministar Bajs. Sljedeću sezonu dočekat ćemo u pravom autohtonom ruhu. Pitanje je samo hoće li ga u trbuhu nositi i turisti. ‘Daj bože da nam uspije’, nada se Puntijar. A ako ne uspije, ćevapi su uvijek tu.