Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manipulirali cijenama?

Pokrenuta istraga o mljekarskom kartelu u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja istražuje hrvatske tvornice mlijeka. Prema njihovim sumnjama, hrvatske mljekare dogovorile su otkupnu cijenu mlijeka - što nisu smjele.

Stočna hrana sve je skuplja, troškova je sve više, a otkupne cijene sve niže. Istovremeno, proizvođača mlijeka sve je manje.

Pročitajte i ovo Dejan Mihajlović U bivšoj vojarni Mještani se pobunili protiv izgradnje migrantskog centra: "U kasnim večernjim satima dolazili su u moju kuću, lupali na vrata" Slika nije dostupna Stočari spremni za izlazak na ulicu

Prizori prolijevanja mlijeka zbog otkupnih cijena sve su češći.Seljaci su uvjereni da se prerađivači dogovaraju oko cijena. 'Ja bih to usporedio s naftnim lobijima u svijetu koji podižu cijenu nafte i iscrpljuju ovu privredu i ovaj zamašnjak koji radi, isto je to tako kod nas u mljekarstvu', kaže Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda.

>> Život u Hrvatskoj sve skuplji: Cijene ponovno skočile!

Zatražili su zaštitu države, a pokrenuta je i istraga. 'Temeljem inicijative koju smo dobili od proizvođača mlijeka, s tržišta, u toj inicijativi je bilo na neki način naznačeno, odnosno bile su neke indicije da su postojali dogovori oko otkupne cijene mlijeka', kaže savjetnica za komunikacije AZTN-a Snježana Vujisić Sardelić.

Prvi put u povijesti agencije obavljen je pretres. 'U tom postupku smo mi obavili nenajavljenu pretragu prostorija gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar ne bi li zapravo u toj istrazi pronašli postojanje, pronašli dokaze o postojanju kartela', dodala je Sardelić.

Bez materijalnih dokaza postojanje kartela teško je dokazivo. Prošle godine izrečena je prva takva kazna u Hrvatskoj. Osječki pekari svoj su dogovor stavili na papir i ovjerili potpisima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene