Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja istražuje hrvatske tvornice mlijeka. Prema njihovim sumnjama, hrvatske mljekare dogovorile su otkupnu cijenu mlijeka - što nisu smjele.


Stočna hrana sve je skuplja, troškova je sve više, a otkupne cijene sve niže. Istovremeno, proizvođača mlijeka sve je manje.

Vezani članci Trgovina, ilustracija Novo povlačenje proizvoda: Ovaj put nije zbog etilen oksida Slika nije dostupna Jakovina: Obeštetit ćemo seljake i za mlijeko koje su bacali

Prizori prolijevanja mlijeka zbog otkupnih cijena sve su češći.Seljaci su uvjereni da se prerađivači dogovaraju oko cijena. 'Ja bih to usporedio s naftnim lobijima u svijetu koji podižu cijenu nafte i iscrpljuju ovu privredu i ovaj zamašnjak koji radi, isto je to tako kod nas u mljekarstvu', kaže Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda.

>> Život u Hrvatskoj sve skuplji: Cijene ponovno skočile!

Zatražili su zaštitu države, a pokrenuta je i istraga. 'Temeljem inicijative koju smo dobili od proizvođača mlijeka, s tržišta, u toj inicijativi je bilo na neki način naznačeno, odnosno bile su neke indicije da su postojali dogovori oko otkupne cijene mlijeka', kaže savjetnica za komunikacije AZTN-a Snježana Vujisić Sardelić.

Prvi put u povijesti agencije obavljen je pretres. 'U tom postupku smo mi obavili nenajavljenu pretragu prostorija gospodarskog interesnog udruženja Croatiastočar ne bi li zapravo u toj istrazi pronašli postojanje, pronašli dokaze o postojanju kartela', dodala je Sardelić.

Bez materijalnih dokaza postojanje kartela teško je dokazivo. Prošle godine izrečena je prva takva kazna u Hrvatskoj. Osječki pekari svoj su dogovor stavili na papir i ovjerili potpisima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju