Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVJETOVALI CIJENE

AZTN kaznio Gorenje Zagreb s 1,5 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kaznilo je tvrtku Gorenje Zagreb s 1.557.000 kuna zbog sklapanja zabranjenih sporazuma.

U AZTN-u kažu da je kazna izrečena zbog sklapanja zabranjenog sporazuma kojim su izravno i neizravno utvrđivane fiksne ili minimalne prodajne cijene bijele tehnike i malih kućanskih aparata marke Gorenje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sabor: Izvješće agencije za zaštitu tržišnog netjacanja Slika nije dostupna Odobren plan restrukturiranja Croatia Airlines će morati smanjiti flotu i broj letova

Sporazum je sklopljen s više trgovaca koji u Hrvatskoj prodaju proizvode Gorenja, a njime su na nedopušten način trgovci prisiljeni pridržavati se minimalnih cijena koje im je odredila tvrtka Gorenje Zagreb. Takve su ugovore s trgovcima potpisivali između listopada 2010. i veljače 2011. godine, a sve do studenog 2014. godine nadzirali su da li ih se trgovci pridržavaju.

AZTN navodi da je, po nalogu Visokog upravnog suda, provedena i nenajavljena pretraga poslovnih prostorija Gorenja Zagreb tijekom koje su pronađeni dokazi da je ta tvrtka izričito tražila suradnju drugih poduzetnika i na njih vršila pritisak. 

Iako je Gorenje Zagreb tijekom postupka AZTN-a iskazalo namjeru da uklone negativne učinke sklopljenih sporazuma, Agencija prijedlog nije prihvatila s obzirom na relativno dugo trajanje i težinu povrede.

"AZTN je procijenio da će izrečeni iznos upravno-kaznene mjere od 1.557.000 kuna, uz posebni preventivni učinak, imati i opći preventivni učinak i biti upozorenje svim drugim poduzetnicima da se ne upuštaju u povrede propisa o tržišnom natjecanju", kaže se u priopćenju AZTN-a. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene