Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti za proizvođače

EKSKLUZIVNO Kulen i neretvanska mandarina dodane na popis zaštićenih autohtonih proizvoda!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska širi popis svojih zaštićenih autohtonih proizvoda. Kako prvi doznaje Dnevnik Nove TV, na taj popis dodani su slavonski kulen, ali i neretvanska mandarina. Kulen je dobio oznaku zemljopisnog podrijetla, a mandarina oznaku izvornosti.

Kulen - poznata slavonska delicija i službeno je pod zaštitom. 'Time eliminiramo druge konkurente koji su mahom nelegalni ili koji pokušavaju na osnovu tuđih dodatnih vrijednosti ostvariti svoj profit. Stvar je sada riješena', kazao je Andrija Matić iz Udruge Slavonski domaći kulen.

Pročitajte i ovo Ilustracija sadrži bakteriju Provjerite zalihe! Iz trgovina se povlači mnogima omiljen mesni proizvod Most preko Neretve Nakon višednevne šutnje Napuknuo spektakularan most preko Neretve: Oglasila se tvrtka Autoceste Federacije BiH

Meso slavonske svinje, slavonska paprika i češnjak - za oznaku zemljopisnog podrijetla sve mora biti slavonsko. 'Propisana je tehnologija koja je tradicijska. Ovo je jedna dobra zavičajna priča o Slavoniji koja ne dopušta nikakve improvizacije', kazao je Matić.

Ministar je odluku o zaštiti potpisao u kratkom roku. 'Smanjili smo procedure, ubrzali smo ih i učinili lakima prema svim proizvođačima. I nešto su jeftinije', kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

>>
Urode mandarina obranili - atomskom energijom!

Neretvanske mandarine 'došle su' do oznake izvornosti što je dobra vijest za sve proizvođače. 'S ovom zaštitom mogu očekivati da će neretvanska mandarina kao plod prepoznatljive kvalitete doživjeti afirmaciju na tržištu i bolju cijenu',kazao je Miodrag Kiridžija iz Udruge voćara 'Mandarina'.

A to je tek jedna od dobrih strana zaštite proizvoda.'Oni su za zaštitom prihvatljiviji potrošačima. Veća je potražnja i određena garancija kvalitete i, zapravo, dodana vrijednost na proizvodnju', kazao je Jakovina.

Sljedeći korak je zaštita na području cijele Europske unije, pa neka i Europa zna po čemu se odlikuje plod s Neretve. 'Intenzivnim odnosom šećera i kiselina,tankom korom koja se lagano guli – te su karakteristike već poznate na tržištu', kazao je Kiridžija. Stoga, ne čudi da je neretvanska mandarina jedino voće koje Hrvatska dovoljno proizvede i za izvoz.

Inače na Trgu bana Jelačića početkom listopada bit će dani Neretve, a građanima će se podijeliti oko 10 tona zaštićenih neretvanskih mandarina. Koliko je cijeli ovaj projekt značajan govori i podatak da se u sve uključio i UN, odnosno, organizacija za hranu i poljoprivredu koja će o mandarini održati i veliku konferenciju.

DNEVNIK.hr pratite putem
iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene