Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Austrija pokrenula istragu o Zagorcu i partnerima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski tužitelji otvorili su istragu o slučaju Zagorec, odnosno o sumnji da su u poslovima koje je Vladimir Zagorec obavljao s partnerima, bivšim direktorima u koruškoj Hypo Alpe Adria banci oprane velike svote novca.

Ovu informaciju donosi Večernji list, pozivajući se izvore bliske Državnom odvjetništvu RH.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje Ilustracija Dovršena istraga Trovanje mineralnom: Policija otkrila što se dogodilo, prijavljene su dvije žene

Tužitelji iz Austrije to su učinili ne samo na temelju zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć koji im je uputio Lazo Pajić, zamjenik glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića, nego i na temelju vlastitih spoznaja. 

Time su izgledi da će se ući u trag novcu, većinom onom koji je ostao na računima u inozemstvu nakon rata i u trenutku kad je Zagorec ostao jedini živući potpisnik, znatno veći.

U Hrvatskoj se trenutačno vodi sudska istraga u slučaju nestalih dragulja, a Lazo Pajić vodi predistražni postupak vezan uz račune za oružje u inozemstvu. 

U tome mu pomažu austrijski kolege, neki od njih odnedavno i rade u Državnom odvjetništvu u Gajevoj ulici u Zagrebu, u sklopu tzv. twining-projekta vezanog uz sprečavanje pranja novca.

Bečki tjednik Profil objavio je izvatke iz Pajićeva zahtjeva za pomoć, prema kojima su pod sumnjom i bivši direktor koruške Hypo banke Günther Striedinger i njegov rođak Hermann G. Striedinger je lani smijenjen s objašnjenjem da nije prikazao gubitak od 300 milijuna eura na spekulativnim poslovima.

S njegovim nasljednikom Josefom Kirchnerom, piše Profil, ubrzo bi se trebali sastati hrvatski tužitelji.

Uvid u Sudski registar trgovačkih društava u Hrvatskoj pokazuje da su sve četiri tvrtke koje se povezuju sa Zagorcem osnovale tvrtke iz inozemstva, tri iz Lihtenštajna i jedna iz Švicarske.

Osnivač tvrtke Dubrovačke vile d.o.o., koja je kupila 22 tisuće četvornih metara zemljišta na odličnoj lokaciji u Dubrovniku, je Wintage Group Anstalt iz Lihtenštajna.

Tvrtku Molteh d.o.o., u kojoj je lani Zagorec dobio neto plaću od 268 tisuća kuna, osnovala je također tvrtka iz Lihtenštajna, Sintra Invest Establishment.

Hvar građenje, tvrtku u kojoj je plaću dobivao sin Tomislav, osnovala je tvrtka Sambuca Establichment iz Lihtenštajna. Za četvrtu tvrtku, Inter-Construct kao osnivač navedena je tvrtka iz švicarskoga kantona Zug, Antao holdings. Molteh ima sjedište na Novoj vesi 17, ostale u Pavla Hatza 1, a u svima je direktor Roman Binder.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene