Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud u Salzburgu je donio prvostupanjsku odluku o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj.


Vezani članci Petar Čobanković, bivši ministar poljoprivrede - 1 Bivši Sanaderov ministar nakon guljenja krumpira tuži Hrvatsku: "Na njega je vršen pritisak da potpiše sporazum" Ivo Sanader Koje su najzvučnije ostavke među hrvatskim političarima, a tko se ni iz zatvora ne odriče funkcija...

Predsjednik suda Hans Rathgeb potvrdio je tu odluku, javila je APA. Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan najavio je odmah žalbu na odluku suda jer tvrdi da bivši premijer u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. Rok za podnošenje žalbe je 14 dana.

Austrijski uskok je odblokirao imovinu Ive Sanadera jer na računima nije pronađeno ništa nezakonito, potvrdio je Sanaderov odvjetnik..

Sanaderovi odvjetnici već su iznajmili stan u Salzburgu Sanaderu, jer su optimistično očekivali da će ga se pustiti iz pritvora, no to se ipak nije dogodilo.

Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan dao je izjavu nakon odluke suda. 'Austrijski sud je odlučio kako je izručenje Ive Sanadera Hrvatskoj legalno prihvatljiva opcija. Mi ćemo se žaliti na tu odluku, a onda će sud odlučiti hoće li ili neće prihvatiti našu žalbu', rekao je odvjetnik Suppan.

O žalbi odlučuje Viši zemaljski sud u Linzu, a do odluke te sudske instance trećeg stupnja bivši hrvatski premijer ostaje u pritvoru u Salzburgu, u kojem se nalazi od 10. prosinca prošle godine. Treba reći da su odvjetnici Goran Suić i Werner Suppan prilikom dolaska na sud izražavali uvjerenje u pozitivan ishod.

Austrijski sud je imao tri mogućnosti. Prva je bila odgovoriti Hrvatskoj na zahtjev za izručenjem Ive Sanadera i donijeti odluku o izručenju.  Druga mogućnost jest bila zahtjev produžiti pritvor za 60 dana. Treća opcija je bila da sud pusti Ivu Sanadera uz plaćenu jamčevinu. Tada bi Sanader izaša iz zatvora, ali živio po strogim pravilima i uvjetima na poznatoj adresi u Salzburgu, bio bi se dužan svaki dan javljati na sud, a austrijske vlasti oduzele bi mu putovnicu.

>> Dokumenti o Sanaderu stigli u Salzburg - odluka neizvjesna

Bivši hrvatski premijer od 10. prosinca nalazi se u pritvoru u Austriji. Hrvatsko ga pravosuđe tereti, između ostaloga, za zloporabu položaja. Ivo Sanader zadnji se put pred austrijskim sudom o krivnji izjasnio 8. ožujka, kada je odbacio sve optužbe, rekao da nije kriv i naglasio kako u Hrvatskoj ne može imati pravedno suđenje.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju