Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu riješene sve dvojbe

Dokumenti o Sanaderu stigli u Salzburg - odluka neizvjesna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dokumenti što ih je austrijsko pravosuđe tražilo od Hrvatske, potrebni za odluku o izručenju bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera, stigli su u Austriju, ali time još nisu riješene sve dvojbe koje mogu utjecati na odluku na ročištu u ponedjeljak, potvrđeno je u petak u austrijskom državnom odvjetništvu u Salzburgu.

Austrijska pravosudna tijela u Salzburgu napokon su od Hrvatske dobila dokumente što su ih tražila u slučaju Sanader, ali dvojbe glede odnosa Hrvatske prema Sanaderu i dalje postoje. Međutim, treba pričekati ponedjeljak kad je zakazano sljedeće ročište, izjavila je glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu, državna odvjetnica Barbara Feichtinger.

Pročitajte i ovo Ilustracija 15.000 eura odštete Hrvatska izgubila spor u Strasbourgu: Zatvorenika pretukli policajci, držali ga u gumenjari, vezali ga lisicama i remenjem Slika nije dostupna Za policiju sve službena tajna Donosimo detalje: Kada i kako će Sanadera prevesti u Remetinec

>> 'Sanader u Salzburgu najmanje do rujna'

Kazala je kako ne može unaprijed ništa govoriti o odluci suda o mogućem izručenju Sanadera Hrvatskoj, te potvrdila ipak da su dokumenti iz Hrvatske stigli u Salzburg.

Time međutim nisu riješena sva otvorena pitanja, dodala je. Kako je pojasnila Feichtinger, Sanader tvrdi da njegovi odvjetnici u Hrvatskoj nemaju uvida u dokumente, dok predstavnici hrvatskog pravosuđa prema njezinim riječima traži da se Sanader najprije izjasni o izručenju.

Sud u Salzburgu mora procijeniti jesu li povrijeđena Sanaderova prava

Stoga se i ne može predvidjeti kakva će biti odluka austrijskog suda u ponedjeljak jer, kako je izjavila Feichtinger, sud u Salzburgu mora procijeniti i jesu li povrijeđena Sanaderova prava time što je njegovim odvjetnicima u Hrvatskoj spriječen uvid u dokumente kojima se tereti bivšeg predsjednika hrvatske vlade.

Pod uvjetom da Sanader pristane na izručenje Hrvatskoj, što je dosad odbijao, on bi mogao biti uskoro izručen, ali i u tom slučaju izručenje ne bi uslijedilo odmah nego bi prije toga bila potrebna određena procedura, pojasnila je austrijska državna odvjetnica.

Bivši hrvatski premijer od 10. prosinca nalazi se u pritvoru u Austriji, a hrvatsko ga pravosuđe tereti, između ostaloga, za zloporabu položaja. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene