Izmjene GUP-a (Foto: Dnevnik.hr)
Izmjene GUP-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Arhitekti i urbanisti u ponedjeljak su pozvali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da postupi prema zakonskoj obvezi propisanoj Zakonom o prostornom uređenju i obustavi daljnje donošenje izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba.


Arhitekti i urbanisti pozvali su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja da obustavi daljnje izmjene i dopunjavanje zagrebačkog GUP-a. U priopćenju pojašnjavaju da je rok za ispravke 90 dana, a da ispravci u tom roku nisu dostavljeni ministarstvu.

Priopćenje su zajednički potpisali: Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Hrvatska komora arhitekata, Društvo arhitekata Zagreba, Udruga hrvatskih urbanista i zagrebački Arhitektonski fakultet.

Anka Mrak-Taritaš (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) - 1 Mrak-Taritaš optužila Bandića da je zadužio građane: ''Njegova zaduženja otplaćivat će naša djeca i unuci''

Podsjećaju da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopisom 8. srpnja 2019. odbilo je dati suglasnost na izmjene i dopune GUP-a, kao odgovor na zahtjev Grada Zagreba za izdavanjem suglasnosti na izmjene i dopune GUP-a od 26. lipnja.

Kako precizira Zakon o prostornom uređenju u svom članku 108., u slučaju odbijanja izdavanja suglasnosti Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, nositelj izrade, odnosno Grad Zagreb može u roku od 90 dana ispraviti konačni prijedlog i ponovno zatražiti suglasnost Ministarstva. Rok od 90 dana za takav ispravak, koji je počeo 8. srpnja, istekao je 7. listopada.

Milan Bandić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Hoće li jedan od najvažnijih dokumenta biti na dnevnom redu? Bandić: ''GUP nije na dnevnom redu, hvala lijepa''

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja potvrdilo je 23. listopada da još nije dostavljen konačni prijedlog izmjena i dopuna GUP-a po ponovnoj javnoj raspravi na odobrenje ministarstvu te se time jasno utvrđuje kašnjenje u odnosu na zakonom propisani rok od 90 dana.

Ministarstvo stoga mora postupiti prema zakonskoj obvezi propisanoj Zakonom o prostornom uređenju i obustaviti daljnje donošenje ovih Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba, stoji u priopćenju arhitekata i urbanista. (Hina)