Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gorilo na Kvarneru

Apokaliptične snimke s mjesta požara, jesu li podmetnuti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko uzroka požara na Kvarneru koji je iza sebe ostavio pustoš i izazvao veliki strah i materijalnu štetu, traje istraga.

Pravi su heroji stotine vatrogasaca i vojnika koji su dali sve od sebe kako bi obranili ljudske živote i imovinu. Pomoć iz zraka stigla im je s prvim smirivanjem vjetra. Olujna bura, zbog koje kanaderi nisu mogli poletjeti bila je glavni saveznik vatrenoj stihiji na području Kvarnera.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame"

Jutro poslije neprospavane noći u crikveničkoj rivijeri prizori su kao iz filmova katastrofe. Vidi se samo sivilo i pustoš, sve je spaljeno. Iako iscrpljeni i na rubu snaga, vatrogasci iz svih županija u smjenama dežuraju na požarištu. Iza njih je najgore.

>> Tisuću turista pobjeglo pred požarima!

'To je mukotrpan posao. Požar je bježao, nismo se dali, hvatali smo ga, trčali za njim i uspjeli smo osigurati stambene objekte', rekao je Hinko Mance, zapovjednik JVP Rijeka.

Kuće u brdima su obranjene. Dok je gorjelo stanovnici su spašavali živu glavu. 'Bježali smo. Dim se nadvio u sekundi', ispričala je Ružica Kotvica iz Selca.

U dramatičnoj borbi vojska je priskočila u pomoć vatrogascima, državnoj upravi za spašavanje, policiji, mještanima, ali i turistima. 'Ljudi su došli direktno iz vojarne, čak i bez opreme, i odmah su išli na požarište. Oprema je došla naknadno za njima', rekao je general bojnik Mate Obradović.

Gasitelji već sada ne dvoje da je požar podmetnut. 'Izgleda da je ipak ljudski faktor, potpomognut velikom burom koja je napravila i prijelaz s jednog na drugo brdo i proširila frontu, koja je bila dosta dugačka', rekao je Dinko Petrov, zapovjednik JVP Krk. Sve upućuje na to da je netko ili palio korov ili bacio cigaretu ili nešto slično.

Procjenjuje se da je izgorjelo više od 500 hektara površine. Tek će se zbrajati šteta, kao i izlazak na teren. 'Po mom sudu, pogotovo kad se radi o namjeri paljenja, kazne su preblage. Nastala šteta je izuzetno velika i sigurno je da su ovakve situacije povod za razmišljanje o dodatnom pooštravanju kazni za namjerno izazivanje požara', rekao je ministar turizma Veljko Ostojić.

Na nekim mjestima vatra još tinja, a bura može opet izazvati katastrofu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene