Obavijesti Video Pretražite Navigacija
udruge traže procesuiranje

Najavljena antiratna akcija: "Zločini u Oluji su odgovornost hrvatske države"

Sudski čekić
Sudski čekić Foto: DNEVNIK.hr
Pet organizacija civilnog društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine najavilo je za srijedu u podne antiratnu akciju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Akcija se održava u znak sjećanja na civile poginule i protjerane tijekom i nakon Oluje 1995.

"Za vrijeme i nakon operacije Oluja pripadnici Hrvatske vojske i policije te civili počinili su veliki broj zločina nad srpskim stanovništvom RH, a da najveći broj tih zločina nikada nije procesuiran", ističe se u zajedničkom priopćenju pet organizacija civilnog društva koje su za srijedu u podne na zagrebačkom Trgu bana Jelačića najavile antiratni prosvjed u znak sjećanja na sve građane srpske nacionalnosti koji su ubijeni i protjerani tijekom i nakon operacije Oluja.

Prema procjenama civilnog društva, tijekom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća. Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njezinih građana, čiji je povratak godinama bio sustavno otežavan i onemogućavan, naglašavaju u priopćenju.

Aktivistice i aktivisti ističu kako su zločini u Oluji odgovornost hrvatske države te zahtijevaju procesuiranje počinitelja

Neshvatljivo im je neodgovorno ponašanje hrvatskih političara prema suočavanju s prošlošću. Navode i da aktualno političko vodstvo u Hrvatskoj ne pokazuje iskrenost, poniznost i poštovanje prema žrtvama ovih zločina, prema ljudima koji su ubijeni.

Pročitajte i ovo Srpska policija GAĐANJE KOLONE CIVILA Potvrđena optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota za Petrovačku cestu

Pročitajte i ovo Ilustracija RATNI ZLOČIN Podignuta prva optužnica u Srbiji za Oluju: Četvorka optužena za raketiranje izbjegličke kolone. Pilot Borović: "Nisam sudjelovao u tome"

"Za nas kao predstavnice/ke civilnog društva, suočavanje s Olujom treba biti put pomirenja, a ne put razdora. To ne treba biti put slavlja, nego put razumijevanja. Sve dok se ne suočimo s ratnim zločinima u
Oluji, nemamo pravo upirati prste u druge", zaključuje se u priopćenju koje potpisuju Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb), Inicijativa mladih za ljudska prava (Zagreb), Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije – UDIK (Sarajevo), Ženska mreža Hrvatske.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene