Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GAĐANJE KOLONE CIVILA

Potvrđena optužnica iz Srbije protiv hrvatskih pilota za Petrovačku cestu

Srbija je potvrdila optužnicu protiv hrvatskih pilota iz operacije Oluja. Tužiteljstvo je predložilo da se optuženima sudi u odsutnosti. Navode kako protok vremena daje razlog za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti postupke protiv, kako navode, odgovornih.

Kazneno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je u srijedu optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, koja je podignuta protiv grupe hrvatskih časnika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva tijekom operacije Oluja. 

"Ispitujući optužnicu Tužiteljstva za ratne zločine, kazneno izvanraspravno vijeće je stava da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem tijeku postupka pružaju dovoljan temelj za zaključak o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni poduzeli radnje iz opisa kaznenog djela koje im se optužnicom stavlja na teret", navedeno je u priopćenju objavljenom na stranicama Suda. 

Optužnica je ranije podnesena protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog opravdane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Viši sud je u današnjem priopćenju objasnio i da su ispunjeni neophodni materijalni uvjeti za optuženje u ovom slučaju. Odluka je donesena na sjednici vijeća koja se održala 3. lipnja, javlja RTS.

Tužiteljstvo je predložilo da se optuženima sudi u odsutnosti. Navode kako protok vremena daje razlog za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti postupke protiv, kako navode, odgovornih. 

Udruga Documenta 

Udruga Documenta početkom lipnja je pozdravila najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatra da se svaki ratni zločin mora procesuirati.

"Republika Hrvatska odnosno njezino pravosuđe propustili su utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt vlastitih građana", naveli su u priopćenju. 

"Podsjetimo, zločin se dogodio 7. kolovoza 1995. godine oko 10h u selu Bravsko u susjednoj Bosni i Hercegovini, kada je živote izgubilo 9 osoba, od toga četvoro djece, dok je veći broj osoba ranjeno.

Toga dana su, naime, dva nadzvučna aviona tipa MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 30-ak kilometara duboko u unutrašnjosti BiH gađali kolonu civila iz južne Like i sjeverne Dalmacije, koji su tijekom vojno-redarstvene akcija 'Oluja' u strahu napustili svoje domove.

Kolona civila se kretala tzv. Petrovačkom cestom između Bosanskog Petrovca i Ključa, kada su je kod mjesta Kapljuh u selu Bravsko nadletjela dva aviona doletjela iz pravca zapada, odnosno Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pozdravljaju optužnice Documenta o optužnicama protiv pilota: "Hrvatsko pravosuđe propustilo je utvrditi tko je odgovaran za smrt vlastitih građana"

U drugom preletu na kolonu vozila ispaljeno je više raketa, i tom prilikom su na mjestu poginuli Darinka Drča (1927.) i njeni unuci Jovica Drča (1989.) i Mirjana Dubajić (1974.), svi iz Brotinje kod Donjeg Lapca, sestra i brat Nevenka Rajić (1984.) i Žarko Rajić (1986.) iz Donjeg Lapca, Krstan Vuković (1951.) i njegov sin Darko (1982.) iz Donjeg Lapca te Branko Stjelja (1923.) i njegov sin Mirko (1961.) iz Nadina kod Benkovca.

Prema izjavama svjedoka (lokalnih mještana i preživjelih izbjeglica) u koloni su bili isključivo civili, a pripadnika bilo kakvih vojnih postrojbi nije bilo nigdje u blizini.

Pročitajte i ovo Ilustracija - Dnevnik.hr NAVODNE OPTUŽBE Izvor iz srpskog tužiteljstva: "Dokaze za optužnicu protiv hrvatskih pilota preuzeli smo iz Haaga"

Avioni su kolonu preletjeli vrlo nisko i relativno sporo te su piloti bez ikakve sumnje morali vidjeti da se radi o civilnim vozilima, ženama i djeci. Ipak su se, nakon prvog preleta, okrenuli, na povratku raketirali kolonu te naposljetku odletjeli natrag u pravcu Hrvatske", navela je Documenta u priopćenju. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene