Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slavko Kovačević je prema neslužbenim informacijama osuđen za napad na maloljetnika.


Ministar pravosuđa Ante Šprlje ostaje bez novoimenovanog pomoćnika za zatvorski sustav, Slavka Kovačevića, koji je ponudio ostavku.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Spominjanje 20 sudaca u SOA-inom izvješću pokazuje da nije korumpirano pravosuđe u cjelini' Slika nije dostupna Smijenjen Slavko Kovačević, pomoćnik ministra pravosuđa

Kovačević je prema neslužbenim informacijama ostavku podnio zbog pravomoćne presude iz 2004. godine kada je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog fizičog napada na maloljetnu osobu.

Neslužbeno se doznaje i da je u Kovačevićevom slučaju nastupila rehabilitacija od kaznenog djela, odnosno podatak o kažnjavanju izbrisan je iz kaznene evidencije.

U zakonu stoji da 'počinitelj kaznenog djela koji je pravomoćno osuđen ili oslobođen kazne ima pravo nakon proteka zakonom određenog vremena i pod istim uvjetima koji su određeni ovim Zakonom, smatrati se osobom koja nije počinila kazneno djelo, a njezina prava i slobode ne mogu se razlikovati od prava i sloboda osoba koje nisu počinile kazneno djelo'.

Šprlje će vjerojatno prihvatiti Kovačevićevu ostavku

Šprlje izjavio je u petak u Bruxellesu da će vjerojatno prihvatiti ostavku novoimenovanog pomoćnika Slavka Kovačevića i ustvrdio kako nije znao da mu je najbliži suradnik bio kažnjavan za udaranje djeteta.

"Prema informacijama koje sada imam, vjerojatno ću prihvatiti tu ostavku, ali ne mogu sada govoriti dok ne vidim svu dokumentaciju koja se možda nalazi ili ne nalazi u ministarsstvu", rekao je Šprlje novinarima.

Njegov pomoćnik za zatvorski sustav Slavko Kovačević ponudio je ostavku nakon što je otkriveno da mu je 2004. izrečena pravomoćna presuda zbog udaranja djeteta.

Na upit kako je moguće da se kažnjavana osoba imenuje pomoćnikom ministra, Šprlje je odgovorio da nije imao informaciju o tome.

"On, koliko znam, nije bio kazneno evidentiran, moguće je da se radilo o rehabilitaciji i u tom smislu ja ga ne mogu smatrati zakonski osuđivanom osobom. On je, koliko čujem, iz moralnih razloga ponudio ostavku i nakon što se vratim u Zagreb razmotrit ću cijelu situaciju i donijeti odluku", rekao je ministar.

Dodao je da Hrvatska ima neobičan pravni sustav u kojem se ne traži potvrda o nekažnjavanju, nego potvrda da se ne vodi kazneni postupak.

Takve potvrde o nekažnjavanju mogu se ishoditi samo u iznimnim slučajevima, većinom se prilažu za rad u inozemstvu ili za rad u djelatnostima vezanim za maloljetnike. Tada se traži jesu li osobe kazneno evidentirane vezano uz kaznena djela na štetu djece.

"U ovom slučaju nije postojala obveza za potvrdu o nekažnjavanju, a da je i postojala, ta potvrda bi bila vjerojatno čista jer nije zaveden u kaznenu evidenciju", rekao je ministar.

Upitan je li on birao Kovačavića za svog pomoćnika, Šprlje je rekao da je on bio "prijedlog jednog kruga ljudi". "Ja osobno nisam birao sve svoje suradnike. Radilo se o prijedlozima i onda smo razgovorali koje su osobe stručne i kakve imaju programe. Gospodin Kovačević je imao dobar program za zatvorski sustav s analizom stanja i prijedlozima za poboljšanja u zatvorskom sustavu. Međutim, nisam imao informacije da je bio kažnjavan", rekao je Šprlje. (Hina)