Izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak izvijestio je javnost o u četvrtak održanom vjerovničkom vijeću Agrokora kojem je glavna tema bila plaćanje dugova.

Galerija


U četvrtak se sastalo vjerovničko vijeće Agrokora na kojem se raspravljalo kako će se platiti dugovi. Nakon duže vremena javnosti se obratio vladin povjerenik Ante Ramljak.

Vladin povjerenik nije želio odgovoriti na pitanje kada će se dug platiti velikim dobavljačima, jer ni sam to ne zna. Najvažnija vijest sa sjednice vjerovničkog vijeća je da je odobreno 142 milijuna kuna kojima je u potpunosti plaćen dug malim dobavljačima. S tim iznosom ukupno plaćeni dug je milijardu i pedeset jedan milijun kuna starog duga. Oko tri milijarde i sto milijuna je kompletan dug. Dakle, još je ostalo dvije milijarde kuna.

Neki od velikih dobavljača su potpisali ugovor s Agrokorom kojim su se odrekli avansnog plaćanja, otprilike njih polovica. To znači da će im se priznati stari dug i da će ubuduće poslovati pod uvjetima pod kojima su poslovali s Ivicom Todorićem, a to znači da im je rok plaćanja do 60 dana.

Komplicirana je situacija s Agrokorom u BiH, jer Mercator tamo preuzima 80-ak svojih trgovina. Ramljak kaže da će Agrokoru platiti 15 milijuna interventnih eura kako bi se konsolidiralo stanje unutar Agrokorovih tvrtki u BiH.

Gospodarski sud u Beogradu odbio je u četvrtak zahtjev izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka da poduzeća koja u Srbiji posluju u okviru tog koncerna prijeđu pod njegovu upravu i nadležnost 'lex Agrokora'. Ramljak je rekao da ga ta odluka nije iznenadila, te da će Agrokorova pravna služba raditi na tom pitanju. Dodaje da ta situacija nije toliko dramatična jer je riječ o prvostupanjskoj presudi i da bi se moglo dogoditi ono što se dogodilo u Sloveniji, a to je da je Slovenija priznala lex Agrokor i da će Agrokorova pravna služba uspjeti dokazati da se lex Agrokor primjeni i u Srbiji.

Podsjetimo, u posljednjem izvješću Agrokora za razdoblje od 11. srpnja do 10. kolovoza Agrokor se pohvalio stabilizacijom veleprodaje i rastom broja kupaca, ali iz izvješća je vidljivo i postojanje triju arbitražnih sporova pred sudom u Londonu. Iza sva tri stoji ruski Sberbank.