Agrokoru ide sve bolje i gubici se smanjuju - pokazalo je ovo najnovije izvješće, no je li to dovoljno. Gubici maloprodaje nakon pola godine prelaze 200 milijuna kuna. Iz dijela poslovnih krugova tvrde da je to previše. Zbog toga će se morati otpisivati više od 70 posto dugova što vodi stečaju, a ne uspješnoj nagodbi vjerovnika. Dio pak smatra da se kompanija može spasiti.


Agrokorove blagajne itekako su osjetile krizu. Nakon pola godine minus sektora maloprodaje i veleprodaje je 234 milijuna kuna. To je zato jer im najbolje ide za vrijeme sezone, kaže povjerenik, a stanje se ipak popravilo otkad je izvanredna uprava uzela stvari u svoje ruke.

Situacija se počela stabilizirati. Broj kupaca i prosječna vrijednost košarice su se oporavili te se približavaju iznosima od prošlih godina. Sektor prehrane gdje su Ledo, Jamnica i Pik Vrbovec radio je najbolje, u plusu su 521 milijun kuna.

Poljoprivredni dio predvođen Beljem također u plusu, 141 milijun kuna. Predstavnik poljoprivrednika je optimističan i kaže da koncern sada plaća na vrijeme.

''Možemo ipak reći da se sustav polako oporavlja i za sada po analizama koje smo dobili kompletan sustav ide prema boljem'', rekao je Matija Brlošec, predstavnik poljoprivrednih dobavljača. Ministrica gospodarstva smatra da rezultati potvrđuju stabilizaciju poslovanja. Od izvanredne uprave očekuje da ubrza smanjivanje nepotrebnih i previsokih troškova kako bi maloprodaja maksimalno iskoristila turističku sezonu.

Bivši SDP-ov ministar gospodarstva Goranko Fižulić smatra da ni turistička sezona neće pomoći, jer maloprodaja stvara prevelike gubitke. Zbog toga je taj dio koncerna sada, ističe, bezvrijedan za prodaju i vraćanje dugova vjerovnicima u nagodbi.

''Očito da se vrtimo oko otpisa potraživanja koji prelazi 70 posto. Naravno da je u takvim uvjetima nagodba vrlo malo izgledna. Ako vi nećete imati podršku za takvu nagodbu znači preostaje stečaj. Stručnjak za krizni menadžment Sučević smatra da rezultati daju nadu da se kompanija može spasiti'', rekao je Fižulić.

''Agrokor je u stvari jako dobar slučaj za uspješno izvlačenje poduzeća iz krize zbog toga što je Agrokor bio prezadužen, nije bio sposoban vraćati svoje dugove međutim dobar dio Agrokora je poslovao sa dobiti'', kazao je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment. Dio analitičara ističe da će se najbolje vidjeti može li se koncern spasiti ili ne nakon završetka turističke sezone.