Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nobilo tvrdi

'Genocida nije bilo niti nad Hrvatima niti nad Srbima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Genocida nije bilo ni nad Hrvatima ni nad Srbima na teritoriji Hrvatske u ratu tijekom devedesetih godina. Zato su i tužba i protutužba pravno neosnovane, rekao je u razgovoru za srbijanski dnevni list Danas poznati hrvatski odvjetnik Ante Nobilo.

Pojašnjavajući svoje tvrdnje Nobilo je rekao da je pravna situacija nesporna i da ona proizilazi iz prakse međunarodnih sudova.

Pročitajte i ovo Skijaška sezona - 6 Školski praznici i novi skijaški val Brinu li Hrvate paprene cijene? Provjerili smo koliko duboko morate posegnuti u džep za skijašku avanturu i koliko košta nova oprema: "Rezervacije se uzimaju već od ljeta" Hrvoje Zekanović (Foto: Dnevnik.hr) Poduža objava Sekulić uputio oštru poruku Zekanoviću: "Postoje ljudi i oni drugi... Ne trkeljaj gluposti u ovom uzvišenom domu!"

'Od vaganja dvije vlade i odluke za povlačenje tužbi izlazimo iz domena prava i ulazimo u sferu čiste politike i trenutka kada vladama Hrvatske i Srbije odgovara da načine takav potez i povuku tužbe, a da ne naprave sebi političku štetu', rekao je Nobilo.

Anto Nobilo optimističan oko ishoda suđenja Josipu Perkoviću u Njemačkoj

Dodao je i da je Hrvatska postavila niz uvjeta pod kojima bi mogla povući tužbu za genocid ali da to nisu pravni uvjeti niti su u neposrednoj vezi sa samom tužbom. Rekao je da tu misli na povratak kulturnog blaga i zahtjeva za podatke o nestalim osobama.

'Traži se jedan elegantan politički izlaz da se tužba povuče, a da vlastima u Hrvatskoj to ne donese štetu', smatra Nobilo koji ne isključuje ni mogućnost da nakon početka sudskog procesa dođe do izvansudske nagodbe.

'Vlade trebaju imati u vidu da je to teže učiniti što vrijeme bude dalje odmicalo, kao i da će troškovi suđenja biti sve veći. Obje strane su angažirale međunarodne pravne stručnjake, čiji rad puno košta. Postoje i sudski troškovi koji se moraju plaćati. Međunarodni sud pravde u Hagu ne radi za džabe. Najveći trošak su ipak međunarodni odvjetnički uredi koje zastupaju i jednu i drugu stranu', istakao je Nobilo za Danas. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene