Obavijesti Pretražite Navigacija
Porazno

Anketa: Svaki drugi liječnik u primarnoj zaštiti razmišlja o odlasku u inozemstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati ankete u kojoj je sudjelovalo 99 liječnika iz tri zagrebačka doma zdravlja pokazali su da gotovo svaki drugi liječnik (47 posto) razmišlja o odlasku na rad u inozemstvo, a da je njih 44 posto ostvarilo inicijalni kontakt u inozemstvu, priopćila je u utorak Hrvatska liječnička komora (HLK).

Kao razloge zbog kojih razmišljaju o odlasku u inozemstvo 48 posto anketiranih navelo je bolje uvjete rada, bolja primanja, mogućnost edukacije i priznavanje liječničke struke, pokazala je anketa koju je HLK proveo krajem prošle godine među 99 obiteljskih liječnika, pedijatara i ginekologa.

Pročitajte i ovo Puž, ilustracija - 1 Opreza nikad dosta Bizarni slučaj iz jedne zagrebačke bolnice, glavni akteri - puževi: ''Znaju biti neke boce, čak i tegle od krastavaca - svašta si ljudi uspiju ugurati'' Prosvjed ispred bolnica Ispred bolnica Deset dana polusatnih prosvjeda: "Pozivamo Plenkovića da nas primi i povisi plaće"

Njih 74 posto žele raditi u koncesiji, ali se 70 posto liječnika izjasnilo da bi rado ostalo zaposlenicima domova zdravlja ako bi ih se primjereno stimuliralo za ostvareni rad.

Rezultati ankete pokazali su da 27 posto ispitanih liječnika ima od 1.700 do 2.000 osiguranika o kojima skrbi, a 23 posto više od 2.000 pacijenata. Više od polovice anketiranih (52 posto) ne radi prekovremeno, a među onima koji rade njih 55 posto želi raditi prekovremeno dok preostale na to obvezuje dom zdravlja.

U posebnim dežurstvima sudjeluje 73 posto liječnika, od kojih 44 posto ne želi raditi u dežurstvima, a 36 posto bi sudjelovalo kad bi im ona bila bolje plaćena. Nakon posebnih dežurstava čak 32 posto ispitanika nije slobodno 12 sati.

U kućne posjete odlazi 79 posto liječnika ali za samo 2 posto dom zdravlja pokriva troškove osobnog automobila. Ispitanici smatraju i da kod 62 posto timova nedostaje administrator, kod 10 posto medicinska sestra, a kod 3 posto još jedan liječnik.

Gotovo 80 posto anketiranih bili su obiteljski liječnici, najviše u dobi od 40-50 godina (40 posto), zatim između 50-60 godina (27 posto).

"Činjenica da bi 70 posto anketiranih liječnika, ako bi ih se adekvatno stimuliralo za postignute rezultate, rado ostalo zaposlenicima domova zdravlja pokazuje nam u kojem smjeru trebamo djelovati. HLK će učiniti sve kako bi se, u što je moguće većoj mjeri, smanjila diskriminacija liječnika zaposlenih u domovima zdravlja u odnosu na one koji rade u koncesiji. Inzistirat ćemo i na stvaranju objektivnih kriterija za dodjelu koncesija", komentirao je rezultate ankete predsjednik HLK-a Trpimir Goluža. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene