Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dva i pol mjeseca nakon održanih Lokalnih izbora, Državno izborno povjerenstvo objavilo je izvješće o poštivanju zakonskih pravila u financiranju kampanja.


Više od 4.600 sudionika izbora uglavnom je poštovalo zakon. Tek 5,7 posto nije, što je napredak u odnosu na prethodne lokalne izbore, prije četiri godine.

ZAGREB

Vezani članci Slika nije dostupna Pogledajte koliko vaš grad ili županija smije potrošiti na lokalne izbore Slika nije dostupna Počinje bitka za birače, pogledajte adute stranaka u kampanji

U Zagrebu je rekorder HDZ-ov Drago Prgomet, s potrošenih 739.662 kune, a od donacija je dobio 590.800 kuna. Slijede ga Milan Bandić s prikupljenih 294.372, a potrošenih nešto više od 700 tisuća kuna. On je pak zabilježio i najveći minus u funancijama kampanje - više od 400 tisuća kuna.

Anka Mrak Taritaš s potrošnjom je blizu Bandića, a prihodi su joj na 546.118 kuna.

Sandra Švaljek za kampanju je izdvojila više od pola milijuna kuna, od donacija i vlastitog novca prikupila tek 457.005 kuna.

Anka Mrak Taritaš - od jedne je osobe primila više donacija, u ukupnom iznosu 37.000 kuna, što je 7.000 kuna više od zakonom dopuštenog. Od toga, dvije tisuće su uplaćene u državni proračun, dok pet tisuća kuna nije.

SPLIT

U utrci za splitskog gradonačelnika - najviše je potrošio HDZ-ov Andro Krstulović Opara, više od 700 tisuća kuna. Donacija nije bilo toliko, pa je kampanju zaključio s minusom od 181.926 kuna.

Na nuli je po prijavljenim podacima Željko Kerum. DIP je utvrdio i da podaci u završnom izvještaju o financiranju promidžbe nisu točni, ni istiniti, te da Kerum nije ažurno vodio evidenciju o svim primljenim donacijama i troškovima.

Ništa nisu zaradili, ali ni potrošili - barem su tako prijavili - Ivo Baldasar, Mostov Ante Čikotić, te Mihael Darko Burazin.

RIJEKA

U Rijeci je najrastrošniji SDP-ov gradonačelnik Vojko Obersnel, s 321.755,65 kuna.

OSIJEK

HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Osijeka Ivana Šojat potrošila je 259.237,45 kn, dok aktualni gradonačelnik Ivan Vrkić nešto manje, 223.536,03 kuna.

Anto Đapić prijavio je zanimljivo male, te iste prihode i rashode - 18 kuna i 9 lipa.

METKOVIĆ

U Metkoviću - HDZ-ov Dalibor Milan potrošio je 119.309,51 kuna. I u plusu je simbolično s jednom kunom.

Kampanja bivše gradonačelnice, Mostove Katarine Ujdur stajala je 46.107 kuna.

Izborno povjerenstvo o utvrđenim će povredama zakona obavijestiti Državno odvjetništvo. Ovo su napominjemo tek neki od podataka DIP-a, koji je pojedinačno objavio izvješća za sve lokalne sredine i sve kandidate koji su sudjelovali u izbornoj utrci.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr