Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer o (ne)temama

Plenković: ''Znamo za te poruke već mjesecima, sve je ovo jedno veliko ništa. Da citiram Milanovića...''

Vladajuća većina je stabilna kao armirani beton, poručio je premijer Andrej Plenković u izjavi za medije nakon redovnog tjednog koalicijskog sastanka u Banskim dvorima. Najavio je da će Vlada objaviti važna pravna mišljenja vezano uz Inu i Mol, a najnovije optužbe na svoj i račun svojih bliskih suradnika nazvao je jednim velikim ništa.

Ministarstvo financija priprema izdanje obveznica s plasmanom na hrvatskom tržištu u kojem će uz dosadašnji institucionalni oblik plasmana uvesti modalitet participacije retail sektora i očekuje se skorašnja prezentacija uvjeta planiranog izdanja, koje je bilo i jedna od tema redovitog tjednog koalicijskog sastanka nakon kojega se medijima obratio premijer Andrej Plenković.

Uskoro ''narodna'' obveznica

''Ministar financija Marko Primorac pojasnio je našim partnerima vijest koja se pojavila, a vezano uz izdavanje državnih obveznica. HNB slijedi politiku Europske središnje banke (ECB), to se vidi na politici kamatnih stopa komercijalnih banaka, rastu kamate na kredite. Istovremeno nismo vidjeli da rastu kamate na štednju. Nudi se našim građanima mogućnost da svoju štednju, koja bi inače bila u bankama, plasiraju u sredstva kroz kupnju obveznica na kraći rok s većim kamatnim stopama'', objasnio je premijer.

Istaknuo je da je većina kolega s interesom i naklonošću primila ideju, a Primorac će više o njoj govoriti sljedećih dana, dodao je te se osvrnuo i na dinamiku pripreme novog Zakona o obnovi: ''U srijedu završava postupak javnog savjetovanja. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Branko Bačić sagledat će sve inpute, pa ćemo na Vladi imati raspravu o tom zakonu."

Dotaknuo se i najnovijih optužbi na račun njega i bliskih mu suradnika, naime, tjednik Nacional objavio je poruke koje terete glasnogovornika Vlade Marka Milića i HDZ-a Zoltana Kaboka da su određenim osobama omogućili zapošljavanje u Hrvatskim šumama preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića.

Obojica su demantirala optužbe, a čekala se reakcija Plenkovića nakon što je dan ranije odbacio optužbe koje su se pojavile također u medijima na njegov račun vezano uz AP iz prepiske Rimac - Žalac.

''Većina je stabilna - kao armirani beton''

"Kako je rekao jedan naš partner iz parlamentarne većine, a koji nije iz HDZ-a, istaknuo je čvrstu partnersku podršku svih članova i članica parlamentarne većine Vladi, kao armirani beton, da citiram kolegu, parlamentarna većina je stabilna'', kazao je Plenković i rekao kako proteklih dana prate nove ''neteme'' - kako ih on naziva.

"Pod netemama su bila tema policije koja u novogodišnjoj noći dolazi na intervenciju, pa umjesto da intervenira nudi drogu. Naravno, to je bila laž. Druga netema je bila tema koja se odnosila na takozvanu krađu plaža, što, naravno, niti je u sadržaju Zakona niti je činjenično točno. Treća netema odnosi se na zdravstvo, pitanje funkcioniranja hitnih službi, pitanje mladih liječnika i slično u kontekstu kada idemo u zdravstvenu reformu'', pobrojao je Plenković.

Premijer otkrio: Jednom mediju pojašnjeno je kako stoje stvari, pa nije ništa ni objavio

I nastavio: ''Četvrta netema bila je pusti povezani, pušteni u eter, zapis iz različitih pravnih procesa koji traju. Od inicijala pa do insinuacija vezanih za Hrvatske šume. O tome je na koalicijskom sastanku govorio i glasnogovornik Vlade i sve su te stvari pojašnjene i vidi se da je jedina mogućnost opozicije da koriste ovako servirane informacije, koje su nama inače bile poznate mjesecima jer su bile dostupne jednoj drugoj medijskoj kući koja se o tim informacijama raspitivala - informacije su im pojašnjene, pa ih nisu ni objavili. Za nas ovdje nema ništa novog osim recikliranja tema, koje su, da citiram Milanovića, doživjele ekstrakciju iz zapisa i spisa u pojedinim predmetima pa su puštene medijima. Sve skupa - jedno veliko ništa.''

Pročitajte i ovo Ina: Ilustracija - 2 VEČER UOČI SASTANKA Objavljeni važni dokumenti o ugovorima Hrvatske i MOL-a: Sastaje se Savjet za Inu

Nova runda oko Ine

''Vlada je stabilna, koalicija stabilna, ključne aktualne teme su pred nama. Ono što je posebno bitno vezano je za Inu", najavio je premijer kazavši da je izašao pred medije zbog objave vezane uz Inu.

"Vlada je tražila od radne skupine sastavljene od uglednih profesora s različitih pravnih fakulteta, kroz okvir memoranduma o suradnji koji imamo s pravnim fakultetima, pravno mišljenje u vezi određenih pitanja koje se odnose na presude sudova i na izvršenje arbitražne presude'', podsjetio je premijer.

''Mi smo ta mišljenja dobili, također smo dobili mišljenje DORH-a i mi ćemo danas objaviti pravno mišljenje šestero profesora s različitih pravnih fakulteta, objavit ćemo i mišljenje od prije godinu i nešto koje je izradio Hrvoje Sikirić s Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Objavit ćemo i mišljenje DORH-a tako da svi u Hrvatskoj mogu neposredno informirati i steći uvid u stajalište pravnih stručnjaka i institucija o ovoj temi", najavio je Plenković.

''Imat ćemo sutra Savjet za Inu i raspravit ćemo ta mišljenja te ćemo zadužiti ministre gospodarstva i pravosuđa da dalje razgovaraju s MOL-om o rješenju pitanja arbitraže'', dodao je.

Pročitajte i ovo Pripreme za izbore: Ilustracija - 8 Parlamentarni izbori Korak po korak - pripreme za odlučujuću utakmicu počinju: "Razgovaramo, ali ne bih sada o imenima"

''Netko to namjerno pušta u javnost''

Odgovarajući na pitanja novinara koje su zanimale sporne poruke, Plenković je višekratno ponovio da u njima nema ništa inkriminirajuće, a drži da netko namjerno pušta poruke u javnost. Tko, nije rekao: ''Pušta ih onaj tko ih ima. To je jasno svakome. Uvid u ovakve spise imaju svi koji su obuhvaćeni tim slučajem. Ne čini mi se realnim da je pustio to netko iz institucija. Nemam pretpostavku tko bi to mogao biti. Ne pratimo ljude, ne provjeravamo ih 1000 puta. Interesantno da se te poruke puštaju baš sada kada je oporba na najnižim razinama, kada su strateški ciljevi ostvareni.''

Potom je opet pobrojao, kako ih on vidi, svijetle točke njegove vladavine, Pelješki most, ulazak u Schengen, uvođenje eura, pomoć građanima i gospodarstvu, nabavu borbenih aviona te ponovno oporbi spočitnuo glasanje protiv Vladine odluke o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

O poglavici, državnoj odvjetnici i jednome ministru

''Oporbeni mandat će ostati na prepisivanju ideja i informacija koje plasiraju mediji te da su na ključnom pitanju glasanja o Ukrajini, iznevjerili vlastite ovacije, suzu i aplauz što su dali Ruslanu Štefančuku u 10. mjesecu. Njihov poglavica je jučer rekao da će Krim ostati ruski, a da više nikad neće biti ukrajinski'', kazao je misleći na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, kojega je dan ranije nazvao poglavicom.

Upitan o reakciji ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova na račun Milanovića, kazao je da Ukrajinci reagiraju onako kako treba reagirati: ''Reagiraju na onoga tko za hrvatsku reputaciju u međunarodnoj zajednici urušava naš vanjskopolitički kredibilitet, a to je Milanović, koji izgovara pogrešne rečenice.''

Upitan treba li doći u Sabor državna odvjetnica, a što traži oporba, kazao je da je to na njoj da odluči: ''Za razliku od velikih demokrata, ne dociramo DORH-u, USKOK-u, Uredu europskog javnog tužitelja, oni su neovisni i nećemo im sugerirati koga da dovedu i što da provjere. Znaju to sami. Predsjednik Milanović jučer je po ne znam koji put radio pritisak na DORH zbog Marija Banožića. Mi to ne radimo. Imate prepisivače koji to rade cijeli dan. To je politički pritisak i to je nedopustivo.''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković SASTANAK VRHA HDZ-a Plenković: "Tko je AP? Ne znam odnosi li se na mene, ali imam dojam da autorice nisu zadovoljne tim dotičnim AP"

Može li se Milanovića dovesti na zelenu granu?

Kazao je da na koalicijskom sastanku nisu razgovarali o opozivu Milanovića zbog njegovih izjava jer to ni ne mogu napraviti bez saborskih zastupnika koji su ga slijedili u glasanju o Ukrajini.

Rekao je ni da ga ukrajinska strana nije kontaktirala zbog tih izjava: ''Nisu oni prvi put čuli takvu izjavu. Pa čovjek je zvijezda ne samo u Moskvi nego i u Beogradu.''

Usprkos tome Hrvatska ima sjajne odnose s Ukrajinom, poručio je Plenković i dodao da postoji komunikacija između ministara dviju zemalja, a Kijev zna koliko je snažna, čvrsta i iskrena potpora hrvatske Vlade.

Istaknuo je da Milanović narušava hrvatski vanjskopolitički kredibilitet ''izgovarajući pogrešne rečenice, pogrešne stavove, pogrešne sudove'': ''Ne može ga tu nikakav politički korektan prevoditelj dovesti na zelenu granu. Ide iz lošeg prema gorem, no ljudi srećom znaju tko je tko.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene