Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerite mailove

Plenković o problemima s CijepiSe: ''Zašto bih preuzimao odgovornost?'', Beroš: ''Stižu pozivi i onima koji su se prijavili putem platforme''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon što je Vlada usvojila prijedlog Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Kazao je da se plan sada mora usuglasiti u Europskoj uniji. Komentirao je i probleme s platformom CijepiSe.

Vlada je usvojila prijedlog Nacionalnog plana oporavka, a na konferenciji za medije premijer Andrej Plenković otkrio je više o planu.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Otkazivanje operacija - 1 neradni dan Bolnice odgađaju operacije i preglede na dan izbora: "Nemaju pravo na to! Ovo je krajnje bezobzirno"

''Pri izradi smo vodili računa o ključnim elementima. Jedan je zelena tranzicija. Želimo omogućiti razvoj Hrvatske i pridonijeti rastu BDP-a. Prva procjena za 2021. je da bismo povećali BDP za ovu godinu na 5,2 posto, a u idućoj na 6,6 posto. To su ti makroekonomski efekti'', rekao je premijer.

Na pitanje je li ga strah da se reforme predviđene planom neće provesti i da će novac propasti, Plenković kaže da je njegova Vlada ugovorila sve što je potrebno i da je Hrvatska dosad iskoristila sredstva iz prethodnog financijskog plana.

''Sad kad svi imamo više utakmica u nogama, smatram da ćemo i sredstva iz EU-a iduće generacije iskoristiti. Reforme su bitne i jasne, važno je napomenuti da će ovogodišnji plan reformi biti integriran u Nacionalni plan'', odgovorio je.

Plan ide na usuglašavanje u EU

Naglasio je da je riječ o prijedlogu Nacionalnog plana koji se sada šalje na usuglašavanje u EU. ''Razgovarat ćemo s Komisijom cijelo vrijeme'', rekao je.

Plenković nije rekao koje su točno tvrtke obuhvaćene Nacionalnim planom, no otkrio je što je u planu. ''Rekonstrukcija pruge Dugo Selo - Novska, modernizacija pruge Oštarije - Knin - Split, modernizacija Zračne luke Zadar, širokopojasni pristup internetu, nekoliko velikih investicija u zdravstvenu bolničku strukturu, investiranje u školstvo'', kazao je.

Kada je riječ o sustavu javne nabave, Plenković kaže da je na snazi relativno nov zakon javne nabave. ''Uočili smo probleme i prigovore na javnu nabavu. To smo adresirali kroz zakon, ali očito nedovoljno. Tu je važna i komisija koja odlučuje o prigovorima na natječaje javne nabave'', rekao je.

Problemi s CijepiSe

Osvrnuo se i na probleme s platformom CijepiSe. ''Te se nedoumice rješavaju i nadam se da će se riješiti tehničke poteškoće'', kratko je rekao.

Na pitanje je li manje razgovorljiv kada su u pitanju teme poput afere Gabrijele Žalac ili problemi s platformom za cijepljenje, Plenković odgovara: ''Kako to mislite da nisam razgovorljiv? Niti jedan premijer nije vam bio ovako dostupan.''

Na temu odgovornosti Vlade za neuspjeh platforme, Plenković ističe da postoji više kanala putem kojih se građani mogu naručiti na cijepljenje.

"Postoje četiri kanala kako da se netko cijepi. Platforma je samo jedna od njih. Ona služi onima koji se svaki dan služe mobitelima i računalima. Kada govorimo o najugroženijima, starijima i nepokretnima, nisam siguran da su se mnogi od njih upisivali u platformu. Najlogičniji drugi put je da se to radi preko njihovih liječnika", kaže.

"Što, da komentiram kompjutorski i tehnički program? To nije posao premijera. Zašto bih preuzimao odgovornost za tehnički program koji je radila firma koja je javnom nabavom radila posao? Ministar je tu da riješi to tehničko pitanje'', kaže premijer.

Govorio i Beroš

O platformi je na konferenciji za medije govorio i ministar zdravstva Vili Beroš. Na pitanje kada će se putem platforme za cijepljenje moći prijaviti i mlađe osobe bez komorbiditeta, Beroš odgovara da su stariji građani prioritet.

Najavio je i da ''stižu pozivi i onima koji su se za cijepljenje prijavili putem platforme''. Pozvao je građane da provjeravaju svoje pretince elektroničke pošte. Otkrio je da je za utorak na cijepljenje naručeno više od 3000 ljudi. ''Sve je spremno'', tvrdi ministar zdravstva uoči masovnog cijepljenja. 

Na pitanje o slabom odazivu na cijepljenje, Beroš kaže da je probleme stvaralo odbijanje cjepiva određenog proizvođača. Otkrio je da će se preko liječnika opće prakse od 3. svibnja pokušati doći do svih onih građana koji se dosad nisu prijavili za cijepljenje.

''Platforma je pomoćno sredstvo napravljeno da građanima omogući široku lepezu odabira prilikom naručivanja'', dodaje.

Beroš je pojasnio da je platforma eCijepih dio CEZIH-a. ''Liječnici opće prakse ne moraju otvarati druge aplikacije. Ne moraju upisivati bolesnike u eCijepih'', ističe.

''Imam podršku premijera. Uzburkana su vremena i ne bih bio dobar kapetan ovog broda kada bih sada razmišljao o odlasku'', odgovorio je na pitanje o inicijativi oporbe za njegov opoziv.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene