Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sučeljavanje za Zagreb

Žestoko od samog početka, zaiskrilo još na cijenama kuhinje. Najžešće rasprave između Filipovića, Škore i Škare Ožbolt

Aktualno Galerija +0 Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Zagreba - 3 Galerija 1/1 >>
Nakon Rijeke, Osijeka i Splita danas su se na portalu DNEVNIK.hr sučelili kandidati za gradonačelnika Zagreba. Sučeljavanje je proteklo većim dijelom u visokim tonovima, neki kandidati jedva su došli do riječi.

Tomislav Tomašević (Možemo!), Davor Filipović (HDZ), Joško Klisović (SDP), Vesna Škare Ožbolt (nezavisna kandidatkinja), Jelena Pavičić Vukičević (Milan Bandić 365) i Miroslav Škoro (Domovinski pokret) imali su priliku reći što planiraju, koji će im biti prvi potezi te što nude biračima u utrci za gradonačelničku poziciju najvećeg hrvatskog grada, Zagreba.

Pročitajte i ovo Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Osijeka - 3 tko će vladati osijekom? SUČELJAVANJE Kandidate podijelio vječni problem Osijeka, a jedan se pohvalio majčinim uspjesima: "Bila je višestruka prvakinja Balkana"

Koliko ste platili svoju kuhinju?

Oko 30 tisuća kuna 2007. godine, odgovorila je Jelena Pavičić Vukičević, Miroslav Škoro rekao je da to bolje zna njegova supruga, ali da se njome sigurno ne bavi DORH, a isto je dodala Vesna Škare Ožbolt, istaknuvši kako ni njezina kuhinja nije bila skupa. Davor Filipović rekao je da je njegova kuhinja prosječna kuhinja svakog hrvatskog građanina, a Joško Klisović da je njegova koštala 12 tisuća kuna. Tomislav Tomašević kaže da je njegova kuhinja kupljena kada i stan te da je koštala oko 10 tisuća kuna.

Miroslav Škoro replicirao je Jošku Klisoviću istaknuvši kako ne zna gdje to ima kuhinja za 12 tisuća kuna jer to nije moguće. Odmah je nastala živahna rasprava koju je odlučno prekinuo Mislav Bago istaknuvši kako je vrijeme za važnija pitanja, umjesto da razgovaraju o kuhanju i cijenama kuhinja.

Što to vi imate za poziciju gradonačelnika što drugi nemaju?

Nakon standardnih uvodnih nekoliko rečenica uslijedile su brojne međusobne optužbe među kandidatima.

''Ne slušaj nekoga tko govori, nego gledaj što radi'', rekao je Filipović napominjući kako je Škoro imao kućice na Adventu i najskuplji parking u gradu. Škoro mu nije ostao dužan pa mu je odgovorio kako je imao šansu u skupštini osporiti odluku o dodjeli i načinu dodjele kućica na Adventu, ali nije iskoristio tu priliku. Dodao je da je on svoju pošteno i skupo platio. ''Ja pokušavam donijeti Zagrebu gradonačelnika koji nije korumpiran i osuđen za korupciju kao vaša stranka'', rekao je Škoro.

Žestoko je krenula i Vesna Škare Ožbolt, koja je rekla kako je ''Zagreb potonuo u dugove i jedan je od najkorumpiranijih gradova u Europi, a sve je to rezultat simbolične koalicije HDZ-a i 365 u Zagrebu''. To se nije svidjelo Davoru Filipoviću, koji je komentirao kako je ona totalno neupućena. ''Vi ste izmišljeni kandidat i zato vas pozivam da kažete tko vam financira kampanju jer je vaš jedini cilj dovesti na vlast Tomislava Tomaševića i Možemo.''

Neprestano upadanje u riječ Vesne Škare Ožbolt i Davora Filipovića Mislav Bago jedva je zaustavio.

Miroslav Škoro požalio se na takav način komunikacije i pitao koliko replika tko od kandidata ima, pa se kaos i dalje nastavio.

Kandidati su se jedva primirili.

''Ovo malo nalikuje na cirkus i moram reći da se ja neću preglasavati, nego ću čekati svoj red i svoj trenutak. U proteklih 20 godina napravili smo mnogo, čitav niz projekata, socijalnih i demografskih mjera. Mi se kao stranka imamo čime ponositi. Imamo li puno posla? Imamo, ali taj posao nećemo riješiti nadglasavanjem i upadanjem jedno drugom u riječ'', rekla je Pavičić Vukičević.

Tomašević je inzistirao na tome kako je izrazito važno riješiti problem zatvaranja Jakuševca u Zagrebu. ''2025. godine mi ćemo zaista zatvoriti odlagalište Jakuševac, vi ste to još 2007. obećali, ali niste napravili. Mi hoćemo jer ćemo biti na vlasti'', rekao je. 

Smatrate li model obnove grada Zagreba prihvatljivim?

''O kakvom mi modelu govorimo? Pa njega nema. Više od godinu dana nakon potresa obnove nema ga'', rekla je Škare Ožbolt. Filipović se nije složio s njom i istaknuo je kako je Vlada donijela zakon, koji je Sabor izglasao, a koji je dobar. ''Ja razumijem naše sugrađane, ali treba znati da se na obnovi radi.''

Klisović kaže kako ''ovaj zakon nije dobar te kako se radi o prvoj pomoći po principu ''drži vodu dok majstori odu''. ''Ne daj bože novog potresa. Ja vidim ovaj trenutak u vremenu kao priliku da stvarno obnovimo grad, revitaliziramo ga, a zakon bih mijenjao jer mislim da je nepravedan.''

Obnovom je nezadovoljna i Pavičić Vukičević, koja je istaknula kako je grad učinio sve što je mogao, ali kaže: ''Dok nema skela, nema ni obnove. Mi čekamo da se ona počne provoditi. Malo smo čuli prijedloga, a više međusobnih optužbi. Tako se grad neće obnoviti.''

Po Tomaševiću i grad i država ostavili su ljude na cjedilu. Napominje kako je njegov plan osnovati ured za obnovu, mobilne timove koji će obilaziti ljude, pomoći im s dokumentacijom i ponuditi informacije o različitim vrstama obnove. 

''Domovinski pokret nije sretan sa zakonom za koji je također glasao u Saboru, ali kada netko daje 80 posto za građane, ne možeš biti protiv. No moglo je to biti bolje napravljeno, Osim toga donijeti zakon i provesti zakon dvije su različite stvari, no nakon toga nije se dogodilo ništa'', rekao je Škoro.

Tko je glavni kočničar obnove u Zagrebu, ministarstvo graditeljstva ili Fond za obnovu?

''Vlada je odgovorna što obnova kasni, Ministarstvo je odgovorno i koči početak obnove'', rekao je Klisović.

''Grad Zagreb je sam sebi kočničar, grad ni na koji način ne pomaže, osim davanja nekih financijskih mrvica. Ljudi su nervozni i razočarani, već godinu dana žive u narušenoj statici i to teško tako dalje može ići'', smatra Škare Ožbolt. 

''Ministarstvo ima sve ovlasti, a Fond nema javne ovlasti, mali broj zaposlenih, oni samo prosljeđuju dokumentaciju. Previše je institucija u procesu, mi smo tražili samo jednu, brzu i efikasnu instituciju s javnim ovlastima. To ne valja u zakonu'', kaže Tomašević.

Pročitajte i ovo Sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Rijeke na rešetanju kod bage Zaiskrilo na sučeljavanju, u fokusu opet petokraka: "To je bila politička akcija"; "Nije točno, to je bila komemoracija za ubijene partizane"

S tim da su Ministarstvo i Vlada kočničar slažu se i Pavičić Vukičević i Škoro, s tim da on ima svoje zamjerke i u smjeru Grada i njegovih postupaka.

Filipović je najavio je kako će Zagreb u lipnju biti veliko gradilište te ponovio kako je plan za obnovu dobar i Vlada dobro obavlja svoj dio posla.

Kojim biste vi konceptom obnavljali Dinamov stadion?

''Nikakva koncesija, ne ovako kako je kolegica Pavičić Vukičević počela raspisivati natječaje. I to mimo ovlasti, jer nije gradonačelnica, već v. d. Potpuno bez ovlasti radi'', smatra Škare Ožbolt.

''Maksimirski stadion obnavljat ću zajedno s Dinamom i HNS-om'', rekao je  Filipović posvađavši se opet sa Škare Ožbolt oko znanja i neznanja o gradskim temama te izgovaranju prezimena vršiteljice dužnosti gradonačelnice Zagreba.

''Stadion će biti izgrađen u iduće tri godine, razumijem gospođu Pavičić Vukičević da je morala raspisati natječaj kako bi pogodovala jednom od svojih suradnika. Mene zanima, recimo, kakvu će kuhinju imati nakon što ode u Švedsku, danas-sutra'', rekao je Škoro.

Klisović smatra da bi grad trebao dati zemljište, a da za sve ostalo postoje drugi prioriteti u Zagrebu, poput škola i vrtića. Tomašević je istaknuo da Dinamo mora imati transparentno poslovanje, što do sada nije bio slučaj, a Možemo jest za partnerstvo na način da grad da zemljište. ''To što smo do sada ispucali goleme količine novca na ruglo koje sada treba srušiti, za to netko treba politički odgovarati'', rekao je.

Kandidati su redom iskazali nezadovoljstvo time što je natječaj za obnovu Dinamova stadiona raspisan tri tjedna prije izbora, pa i doveli u pitanje legitimnost takvog natječaja. ''To je čisti populizam'', rekao je Filipović.

Uslijedilo je pitanje o snovima koje su kandidati imali kao djeca. Saznali smo da je Filipović kao dijete htio biti košarkaš, Klisović detektiv, Tomašević avanturist, dok je Škare Ožbolt rekla kako je htjela biti gradonačelnica.

''Ja sam uvijek gledao da idem malen ispod zvijezda, tako da sam zadovoljan ovim što jesam danas'', rekao je Škoro, a na ponovljeno pitanje rekao je kako je želio biti ministrant, što je i uspio. Na to su se svi nasmijali.

Pavičić Vukičević istaknula je kako je željela biti učiteljica te da je ponosna na svoju struku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene