Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na Vukovar

Andrej Plenković o nedolasku Milanovića u Kolonu sjećanja: "To je njegov odabir"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2020. "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta". U grad je stigao već danas.

Uz predsjednika Vlade u Vukovar su došli i ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić. 

Plenković je posjetio tvornicu obuće Borovo, a nakon toga je položio vijenac kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima Borova u Domovinskom ratu.

Nakon posjeta Borovu, dao je izjavu za novinare. 

"Kao i za sve kompanije, i ova godina je bila posebna, no unatoč tome, vidim da uprava i radnici podižu rezultate koji će omogućiti još intenzivniji nastavak rezultata", rekao je. 

Komentirao je slučaj državnog tajnika Zvonka Milasa za kojeg se prvo mislilo da će sa SNV-om biti na polaganju stradalim Srbima u Vukovaru, da bi se poslije doznalo kako to nije istina. Kaže da nije bilo pritisaka na Vladu

"Tu je došlo do nekog nesporazuma. Meni nije jasno kako se to dogodilo. I glasnogovornik Vlade je to danas pojasnio. Što se tiče gospodina Milasa, on je danas dobio neku virozu pa danas nije mogao biti sa predstavnicima SNV-a i predstavnicima SDSS-a na Ovčari. No što se drugih aktivnosti tiče, tu je već i gospodin Pupovac sve točno pojasnio", rekao je Plenković. 

Na pitanje što je točno nesporazum i je li za njega osobno sporno polaganje vijenaca za Srbe, odgovorio je: "Jednostavno to nije bilo predviđeno. Oni koji su položili vijenac su ga danas položili". 

Dogradonačelnica Vukovara prisustvovanje državnog tajnika polaganju vijenaca za poginule Srbe prozvala je sramotom.

Pročitajte i ovo Majke polažu cvijeće u Vukovaru - 5 Sjećanje na pad Vukovara Majke iz Vukovara poslale apel za pronalaskom nestalih: "Nažalost, nemam gdje za njih svijeću zapaliti ni ružu položiti"

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava Dva modela Stožer predložio da kafići u Vukovaru na Dan sjećanja ne rade, Penava udara kontru: "Ako žele, mogu raditi"

"Mislim da smo svi došli danas i sutra da odamo počast žrtvi Vukovara, braniteljima i da vodimo jasnu politiku pomirbe i suživota i okretanja prema budućnosti i na tom tragu politike koju podržava 95 posto građana RH ćemo ustrajati jer je to dobro i za Vukovar i za Hrvate koji ovdje žive i za predstavnike srpske manjine. Nema tog procesa koji će promijeniti smjer koji smo zauzeli i i iza kojeg čvrsto stojimo. Ovo je četvrto desetljeće hrvatske demokracije i važno je da uz očuvanje digniteta Domovinskog rata, poštovanje prema žrtvi svi skupa gledamo naprijed u duhu koji jedino može biti duh pomirbe i suradnje", objasnio je. 

Komentirao Milanovića

"To je njegov odabir", rekao je o Zoranu Milanoviću koji sutra neće biti u Koloni sjećanja. 

Kasnije će Andrej Plenković sudjelovati u prigodnom programu ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar. Na samu obljetnicu pada grada, osim Medveda i Bandožića u Vukovaru će iz Vlade biti i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene