Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SDP je na 185 stranica prvi poslao odgovore na sva pitanja koja su im pregovarači MOST-a postavljali u 10-tak dana pregovora. Slažu se s većinom reformskih ideja MOST-a. Sabina Tandara Knezović pronašla je područja gdje postoje razlike između SDP-a i MOST-a, odnosno gdje se razilaze po pitanju reformi.


SDP-ova koalicija na 185 stranica odgovorila je MOST-u na prijedloge reformi.

Vezani članci Mirela Ahmetović Ahmetović: ''Procese u HDZ-u vuče čovjek iz sjene koji je za ručicu doveo sadašnjeg, a dovest će i budućeg predsjednika'' Crobarometar - ožujak, drugi dio - 01 Koji su političari najpopularniji? Doznajemo i koji problemi građane najviše tište te koliko njih se brine oko korone

U području monetarne i fiskalne politike, poduzetništva, energetike, gospodarskog pojasa, javne uprave, lokalne i regionalne samouprave, znanosti i obrazovanja, zaštite okoliša, političkog sustava i kulture, poljoprivrede i pravosuđa.

Svaka reforma podijeljena je na područja, pored je prijedlog kako bi to MOST riješio, rok, a na kraju mjesto gdje je koalicija odgovarala slaže li se s time ili ne - te objašnjenje zašto.

'To je ono što je MOST tražio, mi smo angažirajući najbolje što imamo odgovorili na to, dodali još nešto svoje i to je to, nema tu nikakvih prepreka za suradnju', kaže Zoran Milanović.

Ali ima određenih neslaganja. Najviše u dijelu nadzora tajnih službi. Protiv su da se Vijeću za građanski nadzor prošire ovlasti na način da mogu nenajavljeno posjećivati institucije i ugrožavati obrade. Protiv su da civilni nadzor ima uvid u sudske naloge, da se policijski službenici moraju odazivati na razgovore vijeću, te da povjerenstvo samo može pokretati postupke.

SDP ODGOVORIO MOSTU Evo što kažu na njihove prijedloge

Ne slažu se da se unutar poduzetništva ukine mjesečni izvještaj o nenaplaćenim potraživanjima. Ne slažu se niti da se potpuno ukine porez na dividendu.

'Postoje nekakve stvari o kojima ćemo morati još razgovarati primjerice o nekim izmjenama u poreznom sustavu, nekim stvarima vezanim za reformu lokalne samouprave, nekim stvarima koje su u mandatu naše Vlade započete i trebamo nastaviti tim putem', kaže Branko Grčić iz SDP-a.

Slažu se kako treba racionalizirati javnu upravu. Zalažu se za manji broj županija i regionalizaciju. Evo što kažu o gospodarskom pojasu.

'Prihvaćamo ovu ideju MOST-a no o njoj treba razgovarati u kontekstu obveza koje smo preuzeli samim činom pristupanja Europskoj uniji', dodaje Grčić.

O vrlo važnim područjima vojske i vanjske politike - MOST ne smatra za shodno da treba raspravljati i nema ih među reformama.

HDZ-ova koalicija svoje će odgovore poslati tijekom ponedjeljka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook