Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon konzultacija

Analiza Mislava Bage: Novu Vladu imat ćemo vjerojatno 15. listopada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Analizu prvog kruga konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović napravio je Mislav Bago. Evo što nas dalje čeka.

Nakon prvog kruga konzultacija na Pantovčaku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, nitko nije predočio potreban broj potpisa za dobivanje povjerenja Predsjednice oko sastavljanja nove Vlade.

Pročitajte i ovo Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić Bez konkurencije Vladajući se obrušili na Most: "Nude se lijevoj koaliciji, njihov je jedini program rušiti HDZ" Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Sastanak u HDZ-u Plenković komentirao kritike glavne europske tužiteljice, pa razmještao mikrofone, prepirao se s novinarima...

Za pretpostaviti je da će se 14., 15. i 16. listopada, kad su posljednja tri dana prije isteka roka od 20 dana, formirati Vlada. U ta tri dana će se dogovoriti ovih sedam točaka koje su HDZ i Most dogovorili, drugi dan se ide na konstituiranje parlamentarne većine i Vlade, potvrdu programa i dobit ćemo novu Vladu. Vrlo vjerojatno, to će biti 15. listopada, a premijer će vrlo vjerojatno biti Andrej Plenković, smatra Bago.

Plenković i Petrov će do slijedećih konzultacija složiti sve, a to je i program i resore unutar Vlade. Bago vjeruje da se o resorima raspravlja u užem krugu i da to ne izlazi na vidjelo u velikim pregovorima.

Posljednjih dana su se pojavile mogućnosti spajanja i razdvajanja ministarstava, uvođenja državnih tajnika. Ako krenu u tu operaciju, oni će sami sebi napraviti problem pa će se naredna tri mjeseca ta nova Vlada baviti svojom reorganizacijom, umjesto da krenu s ovim ministarstvima u provođenje programa.

Ono što Boži Petrovu smeta, čini se, jest to da je on htio biti prvi potpredsjednik Vlade, a Andrej Plenković želi imati četiri potpredsjednika Vlade pa će se možda oko toga natezati, ističe Bago. I jedan, i drugi će u narednim danima morati raditi kompromise i ustupke.

Danas je u izjavama čelnik SDSS-a Milorad Pupovac bio vrlo konkretan po pitanju ulaska predstavnika Srba, točnije njegove stranke u uprave nekih javnih tvrtki.

Inače su dosad manjinski zastupnici tražili da se financijski pomogne njihove programe očuvanja kulture i jezika, no ovo je prvi put da Milorad Pupovac traži da predstavnici srpske manjine budu uključeni u državne tvrtke, kao što su nacionalni parkovi, Hrvatske šume i HEP.

Pupovac tvrdi da neka srpska sela u Hrvatskoj još uvijek nemaju struju pa smatra da netko iz manjine treba to voditi. Bago smatra da to treba raditi država, bez obzira koje selo je u pitanju i koji nacionalni park je u pitanju. To su pitanja koja trebaju rješavati profesionalci, a ne ljudi koje se odabire po osnovi nacionalne pripadnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene