Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki kongresnici Robert Wexler i Elton Gallegly, čelnici pododbora za Europu u Odboru za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa, izrazili su snažnu podršku za pozivanje Hrvatske u članstvo NATO-a na travanjskom summitu Saveza u Bukureštu.


"Vjerujemo da je Hrvatska zadovoljila uvjete i ispunila odgovornosti koje se traže za primanje u NATO. Stoga u cijelosti podržavamo izdavanja pozivnice za Hrvatsku da se pridruži NATO-u u travnju u Bukureštu", istaknuli su Wexler i Gallegly u pismu državnoj tajnici Condoleezzi Rice.

Vezani članci Donald Trump Počelo povijesno suđenje Donaldu Trumpu u Senatu, tužitelj prikazao videosnimku nasilnog upada u Kongres Marjorie Taylor Greene Pucnjavu u školi proglasila lažnom uzbunom, a za požare okrivila svemirski laser: Zastupnički dom uklonio republikanku iz nekoliko odbora

U pismu datiranom s 6. ožujka, koje su njihovi uredi objavili u ponedjeljak, demokrat Wexler i republikanac Gallegly, naglašavaju značajan napredak koji je Hrvatska ostvarila u dostizanju standarda NATO-a.

"Kao rezultat sveobuhvatnih političkih, gospodarskih i vojnih reformi koje je hrvatska Vlada poduzela, Hrvatska je jasno demonstrirala svoju spremnost da postane punopravna članica Saveza", istaknuli su.

U pismu državnoj tajnici Rice, kongresnici podsjećaju na odluke summita NATO-a u Rigi 2006. da kandidati koji ispune uvjete na idućem summitu mogu očekivati pozivnicu, uz zaključak da je "Hrvatska te uvjete ispunila".

Hrvatska je, po njihovim riječima, od svoje neovisnosti 1992. surađivala s međunarodnom zajednicom na uspostavi mira i stabilnosti na Balkanu, te aktivno podržavala globalni rat protiv terorizma i napore za spriječavanje širenja oružja za masovno uništenje.

Wexler i Gallegly posebno ističu aktivno sudjelovanje Hrvatske u operacijama NATO-a, uključujući i misiju ISAF-a u Afganistanu.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha i američki Kongres već godinama snažno podupiru ulazak Hrvatske u NATO, zajedno s druge dvije članice Jadransko-američke povelje, Albanijom i Makedonijom.

Ta bi nastojanja trebala biti okrunjena pozivnicama u članstvo NATO-a na summitu koji se od 2. do 4. travnja održava u Bukureštu.

Potvrda snažne podrške koju SAD pruža uključenju Hrvatske u euroatlantsku zajednicu država, te dokaz partnerskih odnosa dviju zemalja, trebao bi biti i službeni posjet predsjednika Busha Hrvatskoj nakon summita u Bukureštu, koji se najavljuje iz diplomatskih izvora u Washingtonu i Zagrebu, a ovih dana bi ga trebala službeno obznaniti i Bijela kuća.