Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ako nastavi štrajkati Glavaš umire za 20 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 10 do 15 dana čovjek koji gladuje postaje vitalno ugrožen, a uzimajući vodu, može živjeti i do 30 dana. Potom nastupa smrt, rekao nam je dijabetolog prof. dr. Izet Aganović s Kliničkog bolničkog centra Rebro.

Glavašu je danas 10. dan štrajka glađu, a to znači da je ušao u period kad se smatra da mu je život ozbiljno ugrožen. 

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Znate li kako ekstremni vremenski uvjeti utječu na opskrbu hranom? Odgovore donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija premalen da dosegne policu Majka dječaka koji je umro uz očevo tijelo: "Ne mogu prestati zamišljati kako umire od gladi i pokušava dohvatiti hranu. Ne mogu to podnijeti"

U njegovu slučaju bitno je uzima li inzulin ili ne, ističe prof. dr. Aganović, jer, ako ne treba inzulin, onda mu gladovanje do sada nije bilo opasno za život. 

Liječnik nam je pojasnio da tijekom gladovanja organizam uzima potrebnu energiju iz zaliha masti i bjelančevina. Istodobno se u organizmu stvaraju štetni produkti, takozvane metaboličke acidoze, koje na kraju dovedu do toga da se organizam otruje vlastitim kiselinama, a čovjek se "suši" i gubi svijest.

 Ljudi na kraju umru zbog oštećenja organa, a najprije nastrada srce, jer mu se potpuno poremeti ritam. Nakon toga otkazuje mozak, a smrt uzrokuje prestanak rada nadbubrežne žlijezde. Glavaša je do sada spašavalo to što uzima vodu jer bi mu u protivnom već nakon dva dana bio ozbiljno ugrožen život.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene