Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon 10 do 15 dana čovjek koji gladuje postaje vitalno ugrožen, a uzimajući vodu, može živjeti i do 30 dana. Potom nastupa smrt, rekao nam je dijabetolog prof. dr. Izet Aganović s Kliničkog bolničkog centra Rebro.


Glavašu je danas 10. dan štrajka glađu, a to znači da je ušao u period kad se smatra da mu je život ozbiljno ugrožen. 

Vezani članci Mama pokrenula lavinu o gladnoj djeci u školi Mama koja je pokrenula lavinu u priči o gladnoj djeci u školi: ''Otrčala sam u sobu i plakala. Nisam joj mogla objasniti..." Ilustracija Sramite se svi! Nije me briga ni za račune, ni za propise, ni za pravila... Djeca su ostala GLADNA

U njegovu slučaju bitno je uzima li inzulin ili ne, ističe prof. dr. Aganović, jer, ako ne treba inzulin, onda mu gladovanje do sada nije bilo opasno za život. 

Liječnik nam je pojasnio da tijekom gladovanja organizam uzima potrebnu energiju iz zaliha masti i bjelančevina. Istodobno se u organizmu stvaraju štetni produkti, takozvane metaboličke acidoze, koje na kraju dovedu do toga da se organizam otruje vlastitim kiselinama, a čovjek se "suši" i gubi svijest.

 Ljudi na kraju umru zbog oštećenja organa, a najprije nastrada srce, jer mu se potpuno poremeti ritam. Nakon toga otkazuje mozak, a smrt uzrokuje prestanak rada nadbubrežne žlijezde. Glavaša je do sada spašavalo to što uzima vodu jer bi mu u protivnom već nakon dva dana bio ozbiljno ugrožen život.