Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Ekonomskom fakultetu nastava se odvija kao da akcije Indeks nije ni bilo. Većina profesora koji su bili privedeni na obavijesni razgovor, kao i oni protiv kojih su podnesene kaznene prijave, danas normalno rade.


Jedna od njih je i profesorica Marica Škrtić, koja nije ni svjesna da je protiv nje podnesena kaznena prijava.

Vezani članci Ladislav Radoslović i Domagoj Mikić Ukinuli im brodsku liniju koja otok održava na životu: "Ovo vodi u egzekuciju jedinog otoka na Jadranu koji je za 1000 posto povećao broj djece" Učenici u školskim klupama Tko mora, a tko neće u izolaciju: HZJZ objavio što činiti kad se jedan učenik zarazi

'Nisam to do danas nigdje pročitala, niti me je tko obavijestio, bila sam na sastanku i imala sam radnih obveza, tako da nisam znala kreće li istražni postupak ili je obustavljen, ali na kraju krajeva to je svejedno', rekla nam je Škrtić.

U međuvremenu u pritvoru je završio, između ostalih, i asistent s istog fakulteta, Tomislav Gelo. On je tamo završio jer je primio dvije plate pršuta.
 
- Ne postoji nikakva veza između tog pršuta i položenog ispita, on je u svojoj obrani već reko da bi toj studentici izašao u susret jer je on čovjek koji ispituje ljude na četvrtoj godini, rekao je Gelin odvjetnik Ljubo Pavasović Visković. 

Inače, protiv svih 67 osumnjičenih za korupciju na zagrebačkom Sveučilištu danas je pokrenuta istraga, a 27 osoba koji su nakon uhićenja u akciji "Indeks" zadržani u okružnom zatvoru u Remetincu u pritvoru će ostati još mjesec dana, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Odluka o pokretanju istrage i jednomjesečnom pritvoru donesena je nakon što su kasno poslijepodne ispitani pritvoreni osumnjičenici. 

Nisam znala za kaznenu prijavu

Zbog velikog broja osoba, ali i tri USKOK-ova istražna zahtjeva temeljem kojih su sačinjena tri sudska spisa ispitivala su ih čak tri istražna suca - Ratko Šćekić, Zdenko Posavec i Vanda Senta.

Iako je USKOK izvijestio da je zatražio istragu protiv 69 osoba glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić pojasnio je da se u dva spisa navode dvije iste osobe, pa je u najvećoj protukorupcijskoj aferi zapravo osumnjičeno 67 osoba.

Osumnjičeni se terete za davanje i primanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje i udruživanje za počinjenje kaznenih djela, ponovio je Devčić.

>> Akcija Indeks: Puštena Mlikotin Tomić i 4 profesora, istraga proglašena tajnom

Dodao je da će se osumnjičenici koji nisu pritvoreni po redu pozivati na ispitivanja kod istražnog suca te da bi se tijekom istrage trebalo saslušati i više od stotinu svjedoka.

Pokretanje istrage USKOK je od suda zatražio nakon protukorupcijske akcije Indeks provedene na Prometnom i Ekonomskom fakultetu.

Pritvor je zatražen i određen samo onima koji se terete za počinjenje većeg broja kaznenih djela te za one za koje postoji opasnost da bi boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju