Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Akcija Indeks: Puštena Mlikotin Tomić i 4 profesora, istraga proglašena tajnom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema posljednjim neslužbenim informacijama Deša Mlikotin Tomić neće biti terećena za primanje mita, niti za zlouporabu položaja.

Profesorica Mlikotin Tomić navodno je na nečiju zamolbu dala prolaznu ocjenu jednoj studentici, a policiji je rekla kako se toga uopće ne sjeća. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Student optužuje USKOK Indeks 3: Bio sam 25 dana u pritvoru jer nisam htio lagati Slika nije dostupna Novoa tri istražna zathjeva USKOK proširio istragu u slučaju ‘Indeks’

Policija je iz pritvora pustila još četiri profesora s Ekonomskog fakulteta. Prema neslužbenim informacijama svi su pušteni profesori u šoku i pod sedativima.

Boris Sisek, Deša Mlikotin Tomić, Zoran Kovačević, Nina Listz, Silvije Orsag, pušteni su iz policije nakon ispitivanja bez ikakvih optužbi. Informaciju je za Novu TV ekskluzivno potvrdio dekan ekonomskog fakulteta Darko Tipurić.

'Na Ekonomskom fakultetu radi 230 profesora i asistenata. Mi nismo institucija koruptivnog karaktera, a par osoba za koje se dokaže, naravno da trebaju odgovarati', kazao je Tipurić.

U sklopu akcije 'Indeks' na četiri zagrebačka fakulteta policija je obavila 197 pretresa, a oduzeta su 123 indeksa i 540 prijavnica. Oduzeta su i dva pištolja te 75 810 eura i 45 tisuća kuna.

Od 105 privedenih osoba policija je na obradi zadržala 61 osobu. Većina će ih sutra biti izvedeno pred istražnog suca Županijskog suda u Zagrebu gdje će se protiv njih podići optužice.

No prema neslužbenim informacijama neki su privedeni studenti danas navodno priznali da su plaćali ispite te su u prisustvu odvjetnika teretili neke od privedenih profesora.

Studenti, koji su priznali kupovinu ispita i upis na fakultet, pušteni su, i brane se sa slobode. Obavljen je pretres stanova, ureda, vozila. Zapečaćeni su profesorski kabineti.
Lista novih osumnjičenika, koji su primali mito, neslužbene su informacije, mogla bi se proširiti.

Studenti izbezumljeni masovnim uhićenjima, znaju cijene ispita napamet. Tako kažu da se kreću od 400 do 1500 eura, ovisno o težini ispita. Najavili su i prosvjed pod motom 'Recimo stop nepravdi' za srijedu ispred Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

'Situacija se mijenja iz sata u sat i za sada nije moguće reći koliko će osoba nakon kriminalističke obrade biti osumnjičeno i privedeno istražnom sucu', kazao je Krunoslav Borovec, dodavši kako će policija poslijepodne održati konferenciju za novinare s najnovijim podacima.

Unatoč skandalu koji potresa zagrebačko sveučilište, sporni fakulteti neće se zatvoriti, niti će se dovesti u pitanje nastavak programa, potvrdio je rektor Aleksa Bjeliš. Ministar Primorac najavljuje reviziju.

>> Sanader: 'Deša Mlikotin Tomić bila je saborska moralna vertikala, a ne moja'

>
Rektor Aleksa Bjeliš: 'Neki bi fakulteti mogli biti ukinuti'

>> Sveučilište u Zagrebu: Odgovorni za nezakonite radnje moraju odgovarati

>> Akcija Indeks: U korupciji sudjelovalo najmanje 95 osoba, izdana 73 sudska naloga

>> Kod jedne osobe 25 indeksa i 25 tisuća eura

Ni načelnik Ureda ravnatelja policije Dubravko Novak nije želio reći ništa novoga, već je samo ustvrdio da policija ima još 24 sata za obradu i zadržavanje privedenih, među kojima je i 21 sveučilišni profesor, tri asistenta i četvero službenika zagrebačkog sveučilišta za koje se sumnja u korumpiranost.

Njih se sumnjiči da su za upise na fakultete primali i do 9000 eura mita, a za polaganje ispita od 400 do 2000 eura.

USKOK-ova istraga afere 'Indeks' bit će tajna jer to nalaže zakon.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene