Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ENERGETSKI CERTIFIKAT

Dobra vijest za agencije za prodaju nekretnina, ali i vlasnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni koji mogu biti kažnjeni su vlasnici nekretnina ako ih prodaju bez valjanog certifikata, tvrde iz Ministarstva graditeljstva.

Agencije za prodaju nekretnina ne krše Zakon o gradnji ako na svojim web stranicama oglašavaju prodaju nekretnina bez energetskih certifikata, no vlasnici nekretnina mogu biti kažnjeni ako ih prodaju bez valjanog certifikata, doznaje se iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Ministarstvo kulture objavilo je tumačenje po kojem portali namijenjeni isključivo oglašavanju nisu mediji, pa se na njih ne primjenjuje odredba Zakona o gradnji koja zabranjuje oglašavanje prodaje u medijima ako u oglasu nije naveden energetski razred.

U Ministarstvu graditeljstva, međutim, podsjećaju da je vlasnik dužan prije prodaje nekretnine pribaviti energetski certifikat i predočiti ga potencijalnom kupcu, odnosno predati ga kupcu nekretnine. Poručuju pritom da "inspekcije imaju svoje metode rada", pa će vlasnik koji prodaje nekretninu bez valjanog certifikata teško izbjeći kaznu.

VIDEO Bez ovoga nećete moći prodati stan

Stupanjem na snagu novog Zakona o gradnji, od 1. siječnja treba prilikom oglašavanja prodaje nekretnine u medijima navesti i energetski razred te nekretnine, čime se Hrvatska uskladila s odredbama Direktive Europske komisije o energetskoj učinkovitosti zgrada.

Ne treba certificirati sve nekretnine koje se prodaju

U Ministarstvu graditeljstva ističu da ne treba certificirati sve nekretnine koje se prodaju. Ne certificiraju se samostojeće zgrade za stanovanje ili poslovnu namjenu, uredi, trgovine i slično ako imaju manje od 50 četvornih metara korisne površine.

Ne certificiraju se ni industrijske zgrade, radionice i nestambene poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama te zgrade privremenog karaktera koje imaju rok uporabe dvije godine i manje, te zgrade namijenjene održavanju vjerskih obreda.

Legalizacija, energetski certifikati... Nova pravila blokirala tržište nekretnina!

Energetski certifikat treba izraditi za stambeni i poslovni prostor koji se prodaje, odnosno čija se prodaja oglašava u medijima, a koji je veći od 50 četvornih metara, te koji je u funkciji ili može biti u funkciji.

Primjerice, energetski je certifikat potreban za stan od 45 kvadrata ako se on nalazi u zgradi većoj od 50 kvadrata.

Vlasnici obavezu imaju od 1. srpnja 2013.

Vlasnici nekretnine koja se prodaje, a za koju je zakonom propisana obveza izrade certifikata, tu su obvezu imali od 1. srpnja 2013., odnosno od ulaska Hrvatske u EU, no novost je što je od početka ove godine sankcija uvedena i za posrednike u prodaji nekretnina, te je jasnije naznačena obveza objave energetskog razreda prilikom objave u medijima.

Sankcije za vlasnika pravnu osobu koji oglašava prodaju i prodaje nekretninu bez energetskog certifikata kreću se od 15 do 30 tisuća kuna, a za vlasnika fizičku osobu od 5 do 10 tisuća kuna.

Novčana kazna za pravnu osobu ovlaštenog posrednika u prometu nekretninama iznosi od 15 do 30 tisuća kuna, a za fizičku osobu ovlaštenog posrednika od 5 do 10 tisuća kuna.

Nadzor nad provođenjem odredbi provodi inspekcija zadužena za trgovinu koja je iz Državnog inspektorata prešla u Ministarstvo gospodarstva, a koja utvrđenu nepravilnost prijavljuje prekršajnom sudu.

Riječ je o složenom i vrlo stručnom poslu

Certificiranje je, pojašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva, složen i vrlo stručan posao. Prije izdavanja certifikata obavlja se energetski pregled zgrade koji može uključivati i kontrolna mjerenja, a obavezno se provodi analiza potrošnje i troškova svih oblika energije, energenata i vode za razdoblje od tri prethodne kalendarske godine.

Cijene certificiranja, primjerice za stambene i nestambene zgrade koje nemaju komplicirane sustave instalacija, kreću se od 1450 kuna na više, ovisno o građevinskoj bruto površini koja se certificira.

Financijski je povoljnije izraditi energetski certifikat za cijelu zgradu, koja potom vrijedi i za svaki stan. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene