Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni u oglas bez certifikata

VIDEO Bez ovoga nećete moći prodati stan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi Zakon o gradnji - nova pravila. Za sve graditelje dobra vijest. Umjesto dosadašnjih 317 dana građevinsku dozvolu čekat će u prosjeku 35 dana, a stanovi se neće moći prodavati bez energetskog certifikata.

Nova pravila igre donosi novi Zakon o gradnji. Na građevinsku dozvolu sada će se čekatio u prosjeku 35 dana umjesto dosadašnjih 317 dana. Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš najavljuje i sankcije za sve one službenike koji se ne budu držali skraćenoga roka. Novost je i energetski certifikat. Bez njega nekretnina ne može na tržište.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, videozid - 4 PRIJETI LI KOLAPS? Analiza Hrvoja Krešića: Tri su najvažnija razloga za divljanje cijena nekretnina u Hrvatskoj - "Stvoreno je usko grlo na tržištu..." Slika nije dostupna Projekt kreće uskoro Otkrivamo što zapravo stoji iza Vladinog plana najma stanova

Bez certifikata se stan ne može prodati ili iznajmiti. Ima razrede od A+ do G, a certifikat potvrđuje koliko je vaš stan energetski učinkovi, te pokazuje rasipate li možda energiju. On vrijedi 10 godina od datuma izdavanja. Bez tog papira od 1. siječnja iduće godine, nećete moći prodati, pa čak niti oglasiti prodaju svoje nekretnine.

Ante Kolobarić vlasnik je dvorišnoga stana u Osijeku. Već duže vrijeme želi ga prodati. No, već godinu dana ne uspijeva pronaći kupca. Antin stan nema energetski certifikat, no kako bez njega nema prodaje odlučio ga je pribaviti. Cijena - 1500 kuna.

>>Od prvog siječnja oglasnici bez oglasa za nekretnine?

'50 posto građana neće imati pojma da u slučaju da oglase u nekom mediju da prodaju svoju nekretninu, da će im stići kazna od 10-ak tisuća kuna', pojasnio je Marijan Matijević, posrednik u prometu nekretnina.

Posrednici u prometu nekretninama pribojavaju se da će energetski certifikati dodatno umrtviti hrvatsko tržište nekretnina. Matijević je istaknuo kako vjeruje da će to u prvih 5 do 6 mjeseci imati negativne posljedice za njihov posao, te da će neki morati staviti ključ u bravu.

No, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš odlučna je provoditi novi zakon. 'Jednako tako kao što se kontroliraju auti, frižideri ili bilo što drugo. Postoji tržišna inspekcija koja inače to kontrolira', rekla je Mrak Taritaš.

Za očekivati je da će i energetska učinkovitost jednoga dana utjecati na cijenu nekretnine. A u zadnjih godinu dana cijene nekretnina su u značajnom padu. Split je zabilježio najveći pad cijena od gotovo 10 posto. Slijede ga Zagreb i Rijeka. Osijek bilježi čak blagi porast cijena, ali je još uvijek najjeftiniji grad.

Problem s energetskim certifikatima nije u tomu što ljudi misle da je to nešto loše. Upravo suprotno. Mnogi to pozdravljaju. Problem je što u ovom trenutku mnogi svoju nekretninu prodaju iz nužde i svaki im je trošak - višak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene