Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Agencija: Pirati oslobađaju brod Irene, s dvojicom Hrvata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalijski pirati pripremaju se osloboditi japanski brod MT Irene, otet 21. kolovoza, na kojem su i dvojica hrvatskih pomoraca, nakon što je za tanker plaćena otkupnina, javlja Reuters pozivajući se na Agenciju za zaštitu pomoraca.

"Čini se da je počeo postupak oslobađanja", rekao je Andrew Mwangura iz Istočnoafričkog programa za pomoć brodarima (EASAP).

Pročitajte i ovo Ilustracija (Foto: AFP) Otmica Somalski pirati oslobodili brod: Plaćena im vrtoglava otkupnina Slika nije dostupna Somalija: Gusari traže osam milijuna dolara za tri broda

MT Irene, registriran u Panami, a kojim upravlja Japan, jedan je od dvanaestak brodova koje drže pirati aktivni u vodama Somalije i Adenskog zaljeva. Tim glavnim pomorskim koridorom na putu za Sueski kanal i iz njega godišnje prometuje 20.000 brodova.

Na brodu Irene je posada s Filipina te hrvatski pomorci Milo Načevski iz Dubrovnika i Aldo Raimund iz Poreča.

MVPEI zasad nema saznanja o oslobađanju broda, rečeno je Hini u četvrtak poslije podne iz Ureda glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.

Ranije je MVPEI redovito prenosio informacije japanskog brodara da je posada dobro i da se vode pregovori s otmičarima, ne objavljujući drugih pojedinosti, iz razloga zaštite posade, kako je isticao vlasnik broda.

"Banda je tražila 2,47 mlijuna dolara otkupnine. Možda su dobili manje, ne znam. Svakako mnogo zarađuju", rekao je Mwangura.

Somalijski pirati teško su naoružani i koriste se brzim brodovima za presretanje brodova kojih su u ovoj godini oteli više od 30 te su vode Roga Afrike učinili najopasnijim plovnim putem na svijetu.

Nasilju pridonosi i kronična nestabilnost u Somaliji, gdje sukob traje 17 godina, a sada se islamistički pobunjenici bore protiv prijelazne vlade u Mogadiscou i njezinih saveznika iz Etiopije.

Mwangura ističe da Agencija za zaštitu pomoraca godinama upozorava brodare neka ne plaćaju otkupnine, jer time samo potiču razvoj unosnog piratstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene