Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojici novoosumnjičenika u aferi 'Bankomat', poduzetnicima Slavenu Čolaku i Davoru Čiliću, danas je određeno jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.


Oni su, uz prije pritvorena poduzetnika Borisa Šimunića, osumnjičeni da su poticali na zloporabu položaja i ovlasti bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, Marija Kirinića i Ivana Sladonju da im od 2005. do 2007. nezakonito odobre više od 41 milijun kuna zajmova koje banka više ne može naplatiti.

Vezani članci U noći na petak razvaljen je bankomat u karlovačkom naselju Dubovac - 2 Karlovčane probudio alarm: Razbojnici raznijeli bankomat u sklopu trgovačkog centra, policija traga za počiniteljima Slika nije dostupna Afera HPB: Šimunić i Čilić pušteni iz Remetinca

>> Nastavak 'akcije Bankomat': 41 milijun teški zajmovi

Protiv trojice bivših čelnika HPB-a USKOK već vodi istragu zbog sumnje da su mimo procedure banke i bez osiguranja plaćanja zajmova četvorici poduzetnika (Šimunić, Svetimir Gadža, Oliver Beidenegl i Ivan Galić) odobrili više od 170 milijuna kuna zajmova. Sva sedmorica sudionika tih navodnih nezakonitosti već su 50-ak dana u pritvoru u Remetincu.

Novoosumnjičeni Slaven Čolak javnosti je poznat kao ulagač u samoborski vodeni park Šmidhen, a Davor Čilić mu je poslovni partner. Osim njih, policija je, po zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, kazneno prijavila i četiri tvrtke koje nisu vratile višemilijunske zajmove.

Na današnju odluku suca istrage Krešimira Devčića o jednomjesečnom istražnom zatvoru obrana ima pravo žalbe o kojoj odlučuje izvanraspravno vijeće.