Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemoguća naplata

Nastavak akcije 'Bankomat': 41 milijun kuna 'teški' zajmovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku antikorupcijske akcije 'Bankomat' policija je uhićene bivše čelnike Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipa Protegu, Marija Kirinića i Ivana Sladonju osumnjičila da su novim zlouporabama od 2005. do 2007. nezakonito odobrili više od 41 milijuna kuna zajmova koje banka više ne može naplatiti.

Osim donedavna predsjednika uprave HPB-a Protegu, bivšeg direktora financija Kirinića i bivšeg člana uprave Sladonju, koji su od kraja prošle godine u istražnom zatvoru, policija je USKOK-u kazneno prijavila i tri osobe koje su dobile ukupno deset kredita. Njihov identitet i imena njihovih tvrtaka Ravnateljstvo policije u priopćenju nije otkrilo. Trojicu bivših čelnika osumnjičena su da su zajmove odobrili protivno propisanoj proceduri i pravilniku banke te bez primjerenih instrumenata osiguranja povrata zajmova, čime su banku izložili velikoj šteti. Ostale tri prijavljene osobe osumnjičene su za poticanje na te nezakonitosti zbog kojih je HPB oštećen za više od 41 milijun kuna. Naime, zajmovi do danas nisu vraćeni niti je, kako kažu u policiji, moguća njihova naplata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Više rate Loše vijesti za korisnike kredita: Rastu kamate za 250.000 dužnika Slika nije dostupna HPB stambeni krediti

USKOK-u je danas podneseno posebno policijsko izvješće protiv Protege, Kirinića i Sladonje zbog sumnje da su zlouporabili položaj i ovlasti, a protiv preostalih triju osoba zbog poticanja na te zlouporabe. Uz to, po zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba, kazneno su prijavljene i četiri tvrtke koje nisu vratile višemilijunske zajmove. Trojica bivših čelnika HPB-a uhićena su potkraj prosinca i USKOK je protiv njih pokrenuo istragu zbog sumnje da su četvorici poduzetnika iz Zagreba, Gruda, Ploča i Drvenika nezakonito odobrili više od 170 milijuna kuna zajmova, također bez propisanih pokrića, to jest osiguranja plaćanja zajmova. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene