Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Mandatno-imunitetno povjerenstvo

Adlešič se vraća u Sabor, za Sanadera će se sutra znati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo je danas da se Đurđa Adlešič vraća u Sabor.

Predsjednik MIP-a Damir Sesvečan izvijestio je da je Adlešič 13. listopada predsjedniku Sabora uputila zahtjev za prestanak mirovanja zastupničkog mandata, koji je na osobni zahtjev 'zamrznula' prije nego je imenovana potpredsjednicom vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijen zahtjev za skidanjem imuniteta Mladenu Bajiću i trojici zastupnika Slika nije dostupna Glavaš - prvi hrvatski zastupnik pritvorenik

Dužnosti potpredsjednice vlade Adlešič je razriješena dan ranije, 12. listopada.Kako od podnošenja zahtjeva do početka obnašanja zastupničke dužnosti mora proteći rok od osam dana, Adlešič se u zastupničke klupe može vratiti 21. listopada, kada će i prestati mandat Antuna Korušeca koji ju je mijenjao u Saboru.

>> Adlešič se vraća u Sabor i vodi neovisni klub

>> Za Sabor je Ivo Sanader još uvijek član HDZ-a

>> Od danas Sanader može aktivirati saborski mandat

Iako je SDP želio da se danas potegne rasprava o povratku bivšeg premijera Ive Sanadera u Sabor i iako je rasprava bila za danas i najavljivana, to se nije dogodilo. Sesvečan je SDP-ovcima odgovorio da kao predsjednik MIP-a ima pravo sazivati sjednice i predlagati dnevni red, te da vodi računa i o tome da su ostvareni svi preduvjeti za rad, posebno kvorum. 'Vodim računa o rokovima i dinamici, sve će doći u pravo vrijeme na raspravu', poručio je oporbenjacima.

Arsen Bauk je u raspravi upozorio da se nakon Sanaderove najave povratka u Sabor 'iz političkih razloga počelo previše komplicirati o možebitnim odlascima i dolascima u Sabor.

'O Sanaderu i Barišiću sutra u 16 sati'

Sesvečanu je pritom prigovorio da je prvo tvrdio kako bivša potpredsjednica vlade Bianca Matković ima pravo aktivirati zastupnički mandat, da bi, nakon što je suprotni stav iznio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, rekao da ne može.

Sesvečan je odbacio njegove tvrdnje, rekavši da se radilo o novinarskoj interpretaciji, pozivajući članove MIP-a da se suzdrže od komentara, insinuacija i špekulacija, o tome 'što bi bilo kad bi bilo'. 'Što se tiče zahtjeva za aktiviranje mandata, pa i onog Biance Matković, raspravljat ćemo kada i ako stigne takav zahtjev', poručio je predsjednik MIP-a.

Najavio je da bi MIP o mandatima Sanadera i Barišića trebao raspravljati na sjednici sutra u 16 sati. Naime, Sanader je 14. listopada Saboru uputio zahtjev za prestanak mirovanja, odnosno aktiviranje zastupničkog mandata, dok je Barišić 7. listopada od Sabora zatražio da mu aktivira i odmah potom zamrzne mandat. (Mi. Dr./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene