Svjetski je tjedan svjesnosti o antibioticima. Iako već 10 godina Hrvatska vodi javnu kampanju o tome kada se smiju uzimati antibiotici, građani se očito još po tom pitanju nisu osvijestili. Prema posljednjim podacima Hrvati i dalje prekomjerno uzimaju te lijekove.

Galerija


Uzimaju se kada treba i puno više kada ne treba. Riječ je o antibioticima. Da Hrvati prekomjerno uzimaju antibiotike, nije tajna. To pokazuju i podaci za prošlu godinu.

Vezani članci Slika nije dostupna Otkriven potencijalni antibiotik u 'zmajevoj krvi' Slika nije dostupna Pronađeni antibiotici koji bi mogli donijeti revoluciju

"Potrošilo se tri paketa antibiotika na 1.000 stanovnika na dan, što je previše", rekla je prof.dr.sc. Arjana Tambić, iz Zavoda za kliničku mikrobiologiju ''Fran Mihaljević''. Gotovo 75% antibiotika uzima se nepotrebno.

"Nepotrebna upotreba antibiotika dovela nas je do toga da su danas uvelike nedjelotvorni", dodaje Tambić.

Sezona je prehlade i gripe, kada mnogi od liječnika traže antibiotike kako bi ozdravili. "Antibiotici ne djeluju kod gripe i prehlade i to su nekako najčešće pogreške kada smatramo, posebice kod djece, da je antibiotik nešto potrebno", rekla je Anita Galić iz Hrvatskog farmaceutskog društva.

Jer antibiotici ne liječe virusne, već bakterijske infekcije. Liječnici i ljekarnici apeliraju na građane da ne čuvaju stare zalihe lijekova i ne koriste one koje nisu potrošili. Ako slučajno ostane višak treba ga odnijeti u ljekarnu i zbrinuti u farmaceutski otpad.

Najvažnije je, dodaju, slušati savjet liječnika koji najbolje zna kada se antibiotik treba uzimati.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr