Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed pred svučilištem

600 studenata traži besplatno školovanje za sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovim trenucima oko 600 studenata prosvjeduje pred zgradom Zagrebačkog sveučilišta.

Studenti Ekonomskog, Filozofskog, Prirodoslovno-matematičkog i Fakulteta političkih znanosti traže besplatno obrazovanje za sve studente. Odluka vlade da brucoši od iduće akademske godine ne plaćaju studij ne rješava njihove probleme. Ustav kaže da pravo na obrazovanje pripada svima u jednakoj mjeri, ali nadležni se ministar, kažu, ne slaže s time.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra prosvjed! Studenti: Ne odustajemo od prava na obrazovanje Slika nije dostupna Roditelji razočarani U Osijeku ukidaju besplatan prijevoz za učenike

Studentski marš od HNK do zgrade Sveučilišta. Već viđen scenarij, isti zahtjevi, traže besplatno obrazovanje, ne samo za brucoše. 'Kao prvo, budućim je brucošima objašnjeno kako o školarinama za sada ne moraju voditi brige, ali nije im objašnjeno u kojim će uvjetima morati početi voditi računa o tome', poručili su studenti sa prosvjednog skupa. Ne znaju kažu ništa o modelu prema kojem će studirati iduće godine.

'Želim besplatno školstvo i želim da se povećaju kvote za petu godinu, jer ovako neće 571 student upisati godinu', rekao je Ivica Sertić, student Ekonomskog fakulteta. 'Razumijem da se samo brucošima daje besplatno školovanje, ali to, mislim, da nije u redu. Upisao sam kao brucoš, tada sam plaćao i sad ne mogu diplomski besplatno, onda ne znam zašto se samo brucošima daje, mislim da svi imaju razloga za besplatno školovanje', dodaje Damijan Sertić.

'Ponovimo to još jednom. U slučaju da država ne izvrši svoje ugovorne obveze prema sveučilištima ono će slegnuti ramenima i novac umjesto toga namaknuti od studenata', smatraju studenti. Njih šestotinjak imao je tko čuti, dok su prosvjedovali, Senat je odlučivao o školarinama i upisnim kvotama. 'Ne odgovara istini da bi većina studenata plaćala tu participaciju, to je ja mislim ne više od pedeset posto i unutar toga opet ovisno o uspjehu se određuje visina školarine', tvrdi rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš. Studenti poručuju da im je dosta uvijek iste nedostojne predstave, istih fraza, manevara i cinizma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene