Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema istraživanju, kućanstava koji jedva spajaju kraj s krajem najviše ima u Slavoniji, čak 60 posto, a najmanje u Zagrebu.


Čak 35 posto hrvatskih kućanstava očekuje pogoršanje životnih uvjeta u sljedećih godinu dana, otkrio je četvrti val ovogodišnjeg istraživanja GfK Barometar. Oko 45 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, dok oko 15 posto vjeruje u poboljšanje.

Vezani članci Veliko istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) EKSKLUZIVNO Veliko iznenađenje u rejtingu: Grabar-Kitarović, Milanović i Škoro unutar statističke pogreške Istraživanje o štrajku u prosvjeti (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Što o štrajku misle građani? Sindikate još uvijek podupire većina, a evo koga krive za problem koji već traje mjesecima

Najveći su pesimisti stanovnici Like, Korduna i Banovine – ondje 49 posto ispitanika vjeruje u pogoršanje, a najmanje je takvih Istri s Primorjem i Gorskim Kotarom (30%).

Osvrćući se pak na proteklih godinu dana, sedam posto kućanstava prepoznalo je poboljšanje, 44 posto vjeruje da je situacija ostala ista, dok ih čak 47 posto smatra da je došlo do pogoršanja. Loše stanje istaknulo je 52 posto ispitanika iz Like, Korduna i Banovine te čak 55 posto iz Slavonije.

Oko 95 posto ispitanika vjeruje da su cijene narasle u posljednjih godinu dana, a 89 ih posto vjeruje da će one narasti i tijekom sljedećih godinu dana. Da su cijene ostale približno iste, vjeruje tri posto ispitanika, a sedam posto vjeruje da će ostati iste. Samo jedan posto vjeruje da su se cijene smanjile te da će se i dalje smanjivati.

Najviše ispitanika, njih 39 posto, reklo je da će iznos koji tijekom sljedećih godinu dana namjeravaju potrošiti na kupnju trajnih dobara za kućanstvo ostati otprilike isti. Da će se iznos povećati, vjeruje 32 posto ispitanika, dok ih 25 posto vjeruje da će se smanjiti.

Čak 43 posto ispitanika tvrdi da jedva sastavlja kraj s krajem, dok ih je 36 posto reklo da štedi. Devet posto ustvrdilo ih je da moraju trošiti ušteđeno, a osam posto tvrdi da se mora zaduživati. Kućanstva koja jedva spajaju kraj s krajem najviše su zastupljena u Slavoniji (60%), a najmanje u Zagrebu (34%). Ipak, u Zagrebu je i najviše onih koji moraju smanjivati postojeću štednju (22%).