Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Silicijskoj dolini

21-godišnji Hrvat radi i za američke obavještajne službe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
21-godišnji Hrvat radi za prestižnu američku tvrtku Palantir, kojoj su glavni klijenti američke vladine obavještajne službe.

Mario Kostelac iz Virovitice ima 21 godinu i već radi u Silicijskoj dolini za Palantir Tehnologies. To je tvrtka koja se bavi rješavanjem problema s kojima se drugi boje uhvatiti u koštac. Razvili su mrežu za razotkrivanje otmica i trgovanja djecom, pomogli su u obnavljanju nakon prirodnih katastrofa, itd. Obično se njihova rješenja nalaze tamo gdje je potrebna analiza ogromne količine podataka.

Pročitajte i ovo McDonald's Nude više poslova McDonald’s traži desetke radnika diljem Hrvatske: Objavili iznose plaća i nagrada Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

Na natječaj za stažiranje u ovoj prestižnoj tvrtci Mario se prijavio krajem listopada prošle godine, a u siječnju ove godine selekcijom je dobio posao. Od njega su zahtijevali osnovne inženjerske karakteristike: uporaba matematike i mogućnost apstraktnog razmišljanja.

''Osjećaj koji me prožimao kada sam dobio ponudu da preko ljeta dođem raditi u Silicijsku dolinu je bio otprilike jednak kao i kada skačeš bungee - pun adrenalina do daske. Nakon početnog uzbuđenja ostao je osjećaj odgovornosti - opravdati ponudu i pokazati što znam'', rekao je Mario.

>>Hrvatski digitalni shopping asistent u Silicijskoj dolini

U sklopu stažiranja u Palantiru održano je natjecanje u programiranju (hackweek) na kojemu su sudjelovali svi polaznici. Mario je bio član pobjedničke ekipe.

''Ove godine je bilo prijavljeno preko 30 ekipa, a pobijedila je ekipa čiji sam član bio i ja. Osjećaj? Nakon stotinjak sati koje sam proveo u uredu taj tjedan, bilo je jako dobro čuti i da se stvar nije srušila na demou. Pobjeda je bila samo dodatno priznanje'', rekao je Mario.

Nakon stažiranja, Mario se vraća u Hrvatsku gdje studira Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Mario poručuje: Učite od ljudi koji su pametniji od vas i ne bojte se pokazati što znate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene