Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog Kine dolar bilježi daljnji pad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tečaj američke valute spustio se protekloga tjedna na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu prema euru u zadnjih više od dva mjeseca uslijed najave kineske središnje banke da bi mogla diversificirati svoje goleme devizne rezerve.

U takvim uvjetima euro je ojačao za više od jedan posto prema dolaru, na 1,2845 dolara. Tečaj zelene valute potonuo je za toliko i prema švicarskom franku, te stoji 1,2407 franaka. U odnosu na jen izgubio je 0,4 posto na vrijednosti, zaključivši tjedan na 117,57 jena.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na odmoru Čeh fotografirao divovske valove na Kanarima: Pao u more i poginuo Ilustracija za četvrtinu postotnog boda Europska središnja banka ponovno podigla kamatne stope u eurozoni

Guverner središnje kineske banke Zhou Xiaochuan sudjelovao je u petak na konferenciji koju je u Frankfurtu organizirala Europska središnja banka (ECB). Upitan na koja tržišta Kina namjerava uložiti svoje devizne rezerve, Xiaochuan je odgovorio: "Diversifikacija uključuje valute i investicijske instrumente, uključujući i tržišta u nastajanju".

Mnogi trgovci protumačili su najnovije istupe kineskog guvernera kao signal da će Kina možda ubuduće kupovati manje dolara odnosno da će smanjiti svoju postojeću imovinu u američkoj valuti. 

Smatra se da dolar trenutno ima lavovski udio u kineskim deviznim rezervama, čija je ukupna vrijednost procijenjena na 1.000 milijardi dolara.

- Nema sumnje da je dolar oslabio zbog tih izjava. No, ne bih očekivao nastavak tog trenda ako ostane samo na tome, upozorio je Todd Elmer iz Citigroupa.

- Očekujem da će trend diversifikacije rezervi s vremenom početi negativno utjecati na tečaj američke valute ali moramo
biti oprezni. Nisam siguran da aktualne izjave upućuju na daljnju slabost dolara ali ne očekujem ni njegov skori značajniji oporavak, dodao je Elmer.

Analitičari su zaključili da će pobjeda Demokratske stranke u
Zastupničkom domu vjerojatno zakočiti realizaciju zakonodavnog programa američkog predsjednika Georgea W. Busha u preostale dvije godine njegova mandata. No, smatraju da to neće utjecati značajnije na devizna tržišta.

Međutim, dolar je pritiskao i niz loših gospodarskih pokazatelja.

Iako je podatak o vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a sa svijetom pokazao u rujnu pad deficita na 64,3 milijarde dolara, nakon rekordnih kolovoških 69 milijardi, dolar je izgubio na vrijednosti nakon objave pada povjerenja američkih potrošača. Ono je u studenom palo na 92,3 indeksna boda nakon u listopadu zabilježenih 93,6 bodova. Zasebno izvješće ukazalo je na spuštanje cijena pri uvozu tijekom listopada za
0,2 posto, što je smanjilo očekivanja tržišnih sudionika oko daljnjeg povećanja kamatnih stopa.

Iz eurozone su pak stigle naznake da bi Europska središnja banka (ECB) mogla nastaviti kampanju podizanja kamatnih stopa i u 2007. Tako je izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato izjavio da monetarna politika eurozone mora postati neutralnija a član upravnog vijeća ECB-a Axel Weber pozvao na budnost s obzirom na
prognozu o kretanju inflacije u eurozoni.

Izjava guvernera središnje japanske banke Toshihika Fukuija o preventivnom podizanju kamatnih stopa kako bi se izbjegle veće oscilacije u japanskom gospodarstvu nadovezala se na njegovu raniju izjavu da ne isključuje mogućnost podizanja kamatnih stopa prije kraja ove godine. 

- Preventivno ćemo poduzeti umjerene poteze kako bismo
izbjegli drastične reakcije. Usvojit ćemo pristup koji će biti okrenut prema predviđanju budućih trendova, kazao je Fukui protekloga tjedna na jednom poslovnom skupu u Tokiju.

To je potpirilo očekivanja o skorašnjem podizanju kamatnih stopa u Japanu i potaknulo val kupovina japanske valute. Većina tržišnih aktera smatra da će banka podići kamatne stope na 0,5 posto u prvom tromjesečju sljedeće godine.

- Čini se da Fukui nastoji ubrzati tempo donošenja odluke o podizanju kamatnih stopa. Mnogi ulagači zaključili su da će središnja japanska banka podići kamatne stope još ove godine, što je rezultiralo jačanjem jena, zaključio je Yuji Mastuura iz Aozora Bank Ltd.

U međuvremenu je središnja britanska banka u nastojanju da suzbije inflatorne pritiske podigla kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na ukupno 5,0 posto, što je njihova najviša razina u proteklih pet godina. Britanska funta tek je blago ojačala na 1,9106 dolara, a tijekom trgovanja dosegnula je i najvišu razinu u zadnjih 18 mjeseci od 1,918 dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene