Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krah svjetskih financija

'Za Hrvatsku i gospodarstvo nema dobrih vijesti, svaka je vijest loša'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dio analitičara smatra da se moramo pripremiti za još crnje dane.

Taman kada su prve statistike počele pokazivati da se Hrvatska mišjim koracima izvlači iz krize, loše vijesti zapljusnule su nas iz vana. Pad kreditnog rejtinga SAD-a, pad vrijednosti dionica na svim relevantnim burzama ne miriše na dobro.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Sabina Tandara Knezović s ekonomskim analitičarem i bivšim članom savjeta HNB-a Damirom Novotnyjem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Zabrinjavajući podaci Ekonomski analitičar za Dnevnik Nove TV: ''Kriza u Turskoj odrazit će se na hrvatski turizam''

Ekonomski analitičar Damir Novotny nije za katastrofične scenarije i kaže kako pad kreditnog rejtinga SAD-a neće direktno utjecati na stanje hrvatskog gospodarstva i ekonomije. 'Ono što se može kod nas osjetiti jest lošije raspoloženje domaćih ulagača koji se mogu primiriti i biti posebno skeptični i oprezni, isto kao i mali dioničari'. objašnjava Novotny.

Dodaje kako naše zaduživanje u inozemstvu može eventualno biti još skuplje jer će svjetske rejting agencije biti dodatno oprezne. 'Ipak, realna ekonomija je trenutno u boljem stanju nego što sto pokazuje tržište dionicama. Tu je odličan primjer Njemačka čije gospodarstvo solidno raste, a super efikasne su i talijanske male i srednje firme', tvrdi Novotny. Objašnjava kako je problem SAD-a puno dublji nego što se on na prvu čini.

Do toga je došlo jer političke elite nisu bile u stanju sniziti javni dug te ga je Demokratska stranka još podigla spašavajući zemlju od dublje krize. 'Obamina stranka je podizala javni dug, dok su Republikanci bili protiv toga i zalagali se za snižavanje rashoda javnog sektora. Ipak, zaduženost SAD-a nije takva da bi mogla biti povod drugoj krizi, što se i vjerojatno neće dogoditi', kaže Novotny.

'Pred nama su još teža vremena'

Tečaj švicarskog franka dodatno će rasti, zajedno s problemima građana koji su nosioci kredita u toj valuti, tvrdi Guste Santini Ekonomski analitičar Guste Santini pesimisičniji je od Damira Novotnyja i misli da su pred nama još teža vremena. Navodi dva krivca za pad kreditnog rejtinga SAD-a i pad indeksa svih relevantnih burzi. Prvi je, tvrdi Guste Santini, deficit proračuna SAD-a, a drugi kriza eurozone. Zbog oba razloga tečaj švicarskog franka dodatno će rasti, zajedno s problemima građana koji su nosioci kredita u toj valuti.

'Za Hrvatsku nema dobrih vijesti. Svaka je vijest loša. Svako će rješenje biti za hrvatsko gospodarstvo loše', pesimistično procjenjuje ekonomski analitičar Santini. Svoje pretpostavke temelji na činjenici da kretanja u hrvatskom gospodarstvu zabrinjavaju, a politička obećanja tek su dio predizborne priče. Savjetuje dvjema najsnažnijim strankama u zemlji da zaborave na vlastita prepucavanja nego da zajedničkim snagama učine više nego što su do sada činili. 

'Stanje je toliko teško da ne predlažem analizu što je netko učinio ili nije učinio. Naprosto nije vrijeme za analizom dogođenog da bi se bilo koga 'pribilo na križ', već je vrijeme da se učini što je moguće kako hrvatski brod ne bi potonuo', alarmantno upozorava Guste Santini. Dodaje kako bi nas pomanjkanje državne mudrosti moglo skupo stajati te kako bi kriza započeta 2008. godine ovih dana mogla dobiti svoj nastavak. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene