Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijevara stoljeća

Vodeći njujorški broker pronevjerio 50 milijardi dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijevara stoljeća zadala je novi udarac svjetskom financijskom tržištu. Cijenjeni broker kojem su svi vjerovali pronevjerio je 50 milijardi dolara.

Bernard Madoff, donedavno je bio jedan od najuglednijih brokera, bivši prvi čovjek njujorške burze. Karijeru završava optužen za najveću krađu ikada. Ukrao je 50 milijardi dolara, što je više od dva hrvatska godišnja proračuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prevaren u Puli 80-godišnjak očekivao nasljedstvo od dalekog rođaka, pa ostao bez više desetaka tisuća eura Ilustracija žene koja je otkupila bezvrijednu narukvicu Policija traga za muškarcem Je li moguće da netko na ovo nasjedne? Pogledajte što je učinila lakovjerna žena

Madoff je radio na principu financijske piramide. Starim ulagačima isplaćivao je novac novih. Uglednom brokeru vjerovali su svi: od fondova, banaka, privatnih investitora. Izgubili su milijarde. Žrtve su vodeće britanske, francuske, španjolske i japanske banke. Novac je izgubio i talijanski Unicredit. Umiruje klijente kako oni neće biti pogođeni njegovim gubitkom.

'Novac će ostati na računima na kojima i je, imovina neće otići nikuda. Ništa neće nestati bez traga', tvrdi Brad Friedman, odvjetnik ulagača.

Među najvećim privatnim gubitnicima su i slavni redatelj Steven Spielberg, nobelovac Eli Vizel. Madoff je pušten uz jamčevinu od 10 milijuna dolara. Maksimalno mu za krađu stoljeća prijeti 20 godina zatvora i 5 milijuna dolara kazne.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene